Kalıp Yapımı ve Alçı ile

Deniz Kabukları Yapımı

Gerekli Malzemeler

  • Deniz kabukları ( kalıp çıkarmak için 1 her bir modelden 1 adet)
  • Hava ile kuruyan kil
  • Vazelin
  • Kartonpiyer alçısı
  • Kağıt zımpara
  • İnce eldiven
  • Akrilik boyalar, su ve fırça
  • Mıknatif ( isteğe bağlı)
  • Kap ve su
  • Kağıt havlu
  • Vernik

Yapınca Paylaş!

Network sayfamıza ücretsiz üye ol, hemen yaptıklarını paylaş! https://kagitvs.com/network/

Fotograf gönder
Bu projeyi yaptıysanız, fotoğrafını çekin, info@kagitvs.com e-posta adresimize göndererek bizimle paylaşın.

Nasıl Yapacağım?

Öncelikle kalıbını çıkartacağınız bir deniz kabuğu ya da deniz yıldızı bulun. Hava ile kuruyan kilden seçtiğiniz kabuğa uygun boyutta bir parça alın, elinizde yuvarlayıp top yapın ve masa üzerine koyup elinizle bastırarak yassıltın. Kil parçanız kabuğu parçanın içine bastırdığınızda kenarlarında yeterince boşluk kalacak boyutta olmalı.

Kalıbı çıkartacağınız kabuğu kile bastırın, iyice çukur olması ve şekil alması için eliniz ile destekleyin. Kalıba alçı dökeceğiniz için uç noktalarının kenara çok yakın olmamasına özen gösterin.

Deniz kabuğunu dikkatlice kilden çıkartın. Kilden çıkartırken şekilde bozulma olursa, kili elinizde tekrar yuvarlayıp işlemleri tekrarlayın. Bu şekilde dilediğiniz adette kalıp yapın ve kurumaya bırakın

Farklı kabuklardan farklı kalıplar yapabilirsiniz. 1 kalıp için 1 adet kabuk yeterlidir. Daha sonra bu kalıptan dilediğiniz kadar kabuk çoğaltabileceksiniz.

Kalıplarınız kuruduktan sonra içlerine bolca vazelin sürün. Alçıyı hazırladıktan hemen sonra kullanmanız gerektiğinden vazelini sürme işlemini alçı hazırlığına başlamadan önce yapmanız gerekmektedir.

Küçük bir kap içerisine bir miktar su dökün, içerisine suyun üzerinde bir öbek oluşuncaya dek alçı ekleyin.

Bir elinize ince bulaşık eldiveni ya da amelyat eldiveni olarak satılan eldivenlerden giyin. Eliniz ile alçıyı ovalayarak su ile karıştırın. Alçı suda tamamen eriyinceye kadar bu işleme devam edin. Alçının hafif sulu, akıcı yoğurt kıvamında olması idealdir.

Küçük bir kaşık ile alçıyı kalıplara dökün ve kurumaya bırakın. Bir süre sonra kontrol edin, eğer üzerinde su birikmişse kağıt havlu ile suyu alın.

Alçının tamamen kuruması bir günü bulabilir. Alçı kısa zamanda sertleşse de çıkartırken kırılabilir, bu nedenle iyice kuruması için gerekli zamanı vermenizi öneririz.

Alçı tamamen kuruduktan sonra dikkatlice kalıptan çıkartın. Çıkartırken zorlanırsanız hafifce masaya vurun ve kenarına kullanmadığınız bir törpü sokup hafifce ittirmeyi deneyin. Vazelini kalıbın her tarafına sürmek alçının kolayca çıkabilmesi için önemlidir.

Kalıptan çıkan alçı kabukların kenarları düzgün olmayacaktır. Kenarları düzeltmek için önce eliniz ile fazlalıkları kırın, ardından da kağıt zımpara kullanarak düzgünleştirin.

Zımparalama işleminden sonra kabukları dilediğiniz renge boyayın. Biz örneklerimizde sedefli boyalar kullandık ve iki üç rengi üst üste sürerek daha renkli ve parıltılı bir görünüm elde ettik.

Boya kuruduktan sonra üzerlerine sprey vernik sıkın ve kurumaya bırakın. Vernik kuruduktan sonra artık deniz kabuklarınızı dilediğiniz yeri süslemek için kullanabilirsiniz.

Dilerseniz kabukların arkasına buzdolabı mıknatısı yapıştırarak dekoratif mıknatıs olarak da kullanabilirsiniz.

Kabuklarınızı bir kap içerisine kum koyup içine yerleştirerek banyo vb. dekoratif amaçlı da kullanabilirsiniz.

Bu etkinlik hakkında yorumlarınızı merak ediyoruz.