Hafıza Kartı Oyunu

Gerekli Malzemeler

  • Fotoğraflar – her fotoğraftan 2 adet
  • Kalınca tek renk bir karton ( karton yerine fotoblok ya da mukavva kullanabilirsiniz.)
  • Makas ya da falçata
  • Cetvel ve yapıştırıcı

Bu projemizde aslında hepimizin çok iyi bildiği Hafıza Kartları oyununu kendi resimlerimiz ile yaratacağız. Bunun için gerekli olan tek şey fotograflar, makas, cetvel ve karton…

Haydi o zaman resimlerinizi seçin ve bu eğlenceli oyun için kartlarınızı hazırlamaya başlayın…

Nasıl Yapacağım ?

  • Öncelikle kartların boyutuna karar verin. Biz örneğimizde 5 x 5 cm boyutunu kullandık. Ancak siz seçeceğiniz fotograflara göre dilediğiniz boyutta kartlar yaratabilirsiniz.
  • Seçtiğiniz fotografların her birinden 2’şer adet renkli fotokopi çekin ve 5 x 5 cm boyutunda kesin. Eğer fotograflarınız daha büyük ise dilediğiniz boyutta tekrar bastırabilir, ya da fotokopi çektirirken küçülttürüp, büyültebilirisiniz. Burada önemli olan tüm fotografların aynı boyutta kullanılmasıdır.

 Öneri !

Eğer fotograflarınız digital ortamda ise bir fotograf programı kullanarak dilediğiniz boyuta getirebilirsiniz. Seçtiğiniz fotografları tek bir dosya üzerinde toplayarak baskı alırsanız daha sonra karton üzerine yapıştırarak kesmeniz daha kolay olacaktır.


Ayrıca çocuğunuza tanıdık gelecek fotografları seçmeniz oyunu daha eğlenceli kılacaktır. Örneğin aile, arkadaş ya da evcil hayvanlarınızın resimlerini kullanabilirsiniz. Alternatif olarak ailenizin vesikalık fotografları ile de bu oyunu oynayabilirsiniz. Anne-baba, kardeşler, anneanne, dede, babaanne, kuzenler, amca ve dayılar. Vesikalık fotografların boyutu bu oyun için idealdir, ancak arkalarının aynı olması için yine karton yapıştırmanızı tavsiye ederiz.

  • Fotograflarınızı seçtiğiniz düz bir kartona yapıştırın ve kuruduktan sonra makas ya da falçata ve cetvel kullanarak 5 x 5 cm boyutunda kesin. Altına düz karton yapıştırmamızın amacı kartlar ters çevrildiği zaman birbiri ile aynı görünmesini ve aynı zamanda da kartların daha dayanıklı olmasını sağlamaktır.
  • Hazırladığınız kartları karıştırın ve ters yüzlerini çevirerek masaya dizin. Bu oyunda amaç fotografları birbiri ile eşleştirerek toplamaktır. Çocuğunuz ile birlikte sıra ile 2 şer kart açın. Açılan kartlar birbiri ile aynı değil ise kartları kapatın. Bu sırada fotoğrafların yerini aklınızda tutmayı da ihmal etmeyin.

 Püf Noktası

Daha sert ve dayanıklı kartlar hazırlamak için karton yerine foto blok ya da mukavva kullanabilirsiniz.

Öğretmen Notları

Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;

Projeyi hazırlarken kendi fotoğraflarınız yerine hayvan, ağaç, bitki, doğa, uzay, gezegenler, elementler vb. resimleri kullanabilir, hazırlık aşamasında ve oyun oynarken resimlerde yer alan obje, nesne vb. bilgi verebilirsiniz.

Proje Hakkında

Yaş Grubu: 3 Yaş ve üzeri

Zorluk Derecesi: Kolay

Süre: 15 dk. hazırlık; oyun süresi size kalmış 😉

Projedenizi Kategorileri

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?