Bu yazıyı paylaşın;


Kaliteli Zaman Geçirmek – 2

Geçen yazımızda çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmenin öneminden bahsetmiştik. Bu yazımızda bu konuyla ilgili birkaç ipucunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Fazla zamanımız olmamasına rağmen çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmek için neler yapabiliriz? İşte size fikir verebilecek birkaç örnek:

• Çocuğunuza kitap okuyun, ya da hikaye anlatın. Çocuklar hikayelere bayılır. Anlattığınız hikayeleri mümkün olduğunca dramatize ederek dikkatlerini çekebilirsiniz. Ayrıca, bu sırada birlikte yiyebileceğiniz eğlenceli atıştırmalıklar hazırlayarak bu deneyime renk katabilirsiniz.

• Piknik yapın. Hava güzelse en sevdiğiniz parkta, değilse evinizin salonunda. Pikniğinizi her defasında özel kılmak için farklı temalar seçebilirsiniz. Sadece kırmızı yiyecekler ya da sadece yaz meyveleri gibi.

• Birlikte yemek pişirin. Çocuğunuzun kendine ait Çocuk Yemek Kitabını birlikte yaratabilirsiniz. Bol resimle süsleyerek tarifleri yazabilirsiniz. Haftada bir gün sevdiği yemeğin tarifine bakarak birlikte bu yemeği pişirin. Yaratıcılığını katmasına izin vererek eğlenmeyi unutmayın.

• Kendi çiçek veya meyve/sebze bahçenizi yaratın. Balkonunuzda veya bahçenizde özel bir köşe hazırlayarak farklı boylarda renkli saksıların içinde birlikte bitki yetiştirme deneyleri yapabilirsiniz. Tohumlar ekerek saksıların üzerlerine ortaya çıkmasını beklediğiniz bitkinin resmini yapıştırıp gelişimini uzun süre takip edebilirsiniz. Bu deneyim hem birlikte paylaştığınız özel anılar yaratacak hem de çocuğunuza pekçok şey öğretecek.

• Kocaman bir karton kutudan ev yapın. Çok basit malzemeler kullanarak çocuğunuzun içine sığacağı büyüklükte bir kutuyu birlikte boyayarak, süsleyerek oyuncak eviniz haline getirin.

• Doğa yürüyüşlerine çıkın. Yanınıza bir sırt çantası, dürbün, büyüteç gibi malzemeler alarak macerayı arttırabilirsiniz. Yaprak, taş ve böcek toplayabilir, ağaçları inceleyebilir, kuşları takip edebilirsiniz. Dikkatli baktığınızda gördüklerinize siz de şaşıracaksınız.

• Evinizin salonuna çadır kurun. Hayali bir kamp yapma oyunu oynayın. Çadırın önünde ateş yakıp tuttuğunuz balıkları pişirip yiyin. Fenerlerinizi yakıp karanlıkta hikayeler anlatın. Sabah olunca salonda ormanı gezin, gördüklerinizin fotoğrafını çekin.

• Bir orkestra kurun. Evinizde bulabileceğiniz ses çıkaran bütün eşyaları kullanabilirsiniz. Biriniz müzik yaparken diğeriniz gözlerini kapatarak o sesin hangi eşyadan çıktığını tahmin edebilir. Tahmininizden daha zor olduğunu göreceksiniz.

• Ve son olarak Kağıt Vs dergisindeki birbirinden zevkli el işlerini yapın. Çocuklarınızla hem eğlenebilir, hem yeni beceriler edinebilir ve yaratıcılıklarını geliştirebilir hem de daha sonra birlikte ürettiklerinizle bir sergi oluşturarak aile üyelerinizi serginize davet ederek bütün aile için çok güzel bir anı yaratabilirsiniz.

Burcu Aydın

Burcu Aydın

Uzm. Psikolog