Taş Boyama

Gerekli Malzemeler


  • Taş
  • Vernik
  • Akrilik renkli boyalar
  • Cam boyaları
  • Sulu Boyalar
  • Renkli keçeli kalemler
  • 1.5-2 cm genişliğinde badana boya fırçası

Taş boyama için gereken taşları deniz kenarlarında, dere yataklarında, ormanda ağaçların altında ve hatta kendi bahçenizde bile bulunabilirsiniz. Taşın dışında gerekenler çeşitli boyalar, renkli keçe uçlu kalemler, vernik ve tabii ki biraz da hayal gücü. Taş boyama işleminden hoşlanıp devam etmek istediğinizde zaman zaman bu güzellikleri görüp üzerlerini boyamak istemeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarda parlaklıklarını muhafaza edebilmek için vernikleyip öylece saklayabilirsiniz.

Boyamaya başlamadan önce topladığınız taşları gözden geçirin. Şekillerine göre neler yapabileceğinizi tasarlayın. Bu sayfamızda biz size balık, salyangoz gibi çizimi kolay şekilleri örneklendirdik. İleriki paylaşımlarımızda yine farklı taş boyama örneklerini sizlerle paylaşıyor olacağız.

Nasıl Yapacağım ?

  • Boyamaya başlamadan önce taşları iyice yıkayıp kirden, tozdan arındırın.
  • Sonra, bir tanesini seçerek iyice inceleyin. Şekli, yüzeyi ve renkleri size onu nasıl boyamanız gerektiği konusunda ilham verecektir. Bir yüzü diğerinden farklı ise hangisini kullanacaksınız? Yüzeyi tamamen mi yoksa kısmen mi boyayacaksınız? Bu gibi soruları yanıtladıktan sonra deseninizi önceden tasarlayarak bir kağıt üzerine çizip taşın üzerine aktarabilir ya da ince ve sert uçlu bir kurşun kalemle doğrudan taşın üzerine çizerek işe başlayabilirsiniz.

Boyama işlemini tek yüzlü yapmak yeterlidir. Alt tarafı görünmeyeceği için öylece kalabilir, ancak tabii ki boyanmasının da bir sakıncısı yoktur.


 Taş Boyarken Hangi boyaları kullanabilirsiniz ?

  • Boyama için akrilik boya, sulu boya, sedefli-simli boyalar ve hatta keçe uçlu kalemler kullanılabilir. Örneklerde gördüğünüz zeminler akrilik boya ile boyanmıştır. Şeffaf görünen, taşın desenini gösteren düz kısımlar boyanmadan bırakılmış, diğerleri kalın uçlu keçeli kalemle boyanmıştır. Düz renklerin etrafı ince uçlu keçeli kalemle çizilerek desenler daha belirginleştirilmiştir. Bazı kısımlarda da cam boyası kullanılmıştır. Cam boyaları özellikle kabarık bir doku oluşturduğu ve seramik gibi bir etki yarattığı için çok kullandığımız bir boyadır.

 Taşların kalıcı olması için vernik kullanın !

  • Taşların genellikle boyamadan sonra cilalanması gerekir. Bu şekilde hem boyanan kısımlar daha parlak ve canlı görünür hem de taşın o gri soluk renkleri canlanmış olur. Cila için dış cephelerde kullanılan vernik cinslerinden herhangi biri ya da ahşap parkelerde kullanılan cam cila olarak adlandırılan bir malzeme kullanılabilir.
  • Cila işlemi için öncelikle çalışma alanını bir gazete kağıdı koyarak korumanızı öneririz. Cilanın kuruduktan sonra bulunduğu yerden çıkarılması çok zor olabilir. Cilayı kutudan ince bir badana veya yağlı boya fırçası ile alınarak ince bir tabaka halinde taşın bir yüzüne, özellikle yan kısımlarına iyice yayılmamasına dikkat ederek sürün. Hiç el değmeden kurumaya bırakılın. Kuruma süresi en az 3-4 saattir. Tam zamanlama için kutunun üzerindeki talimata uymanızı öneririz. Kuruma süresi sonunda taşı ters çevirerek diğer yüzünü de cilalayın ve aynı şekilde kurutun.
  • Cilayı öncelikle ön yüze sürün ve kurumasını bekleyin. Cilaların iyice kuruması uzun sürebilir. Sabırsız davranıp ellemeyin, aksi halde cilanın bütünlüğü bozularak çirkin görünür.

 Boyadığınız taşlarla ne yapabilirsiniz?

Boyanan bu taşların değerlendirmesi çok çeşitlidir. Örneğin güzel bir kutu içinde takdim edilerek çok güzel bir armağan olabilir. Masa üzerinde ağırlık, saksı altlarında süs olarak kullanılabilir. Cam içlerine, duvar raflarına yerleştirilebilir. Daha büyükleri raflarda kitap desteği olarak kullanılabilir.

Kağıttan Fiyonk yapımı – Kolay paket süsleme

Kağıttan 3 farklı kolay fiyonk yapımı - Hediye paketi süsleme fikirleri

Kozalaktan Mini Yılbaşı Ağacı Yapımı

Kozalaktan Mini Yılbaşı Ağacı Yapımı - Kolay ve hızlı yeni yıl dekorasyon fikirleri .

Kalıp Yapımı ve Alçı ile Deniz Kabukları Yapımı

Kalıp çıkarma ve alçı ile dekoratif deniz kabukları yapımı

Keçe Pano

Mini Keçe Ağaçlar