Bu yazıyı paylaşın;


Kaliteli Zaman Geçirmek

Bütün anne babalar zamansızlıktan, çocuklarıyla yeterli vakit geçirememekten, yapacak çok işlerinin olmasından şikayetçidir. Siz de öyle misiniz? Eğer öyleyse haklısınız. Ancak, merak etmeyin bütün bu zorluklara rağmen çocuğunuzun ihtiyacı olan ilgiyi ona verebilmenin de püf noktaları var. “Kaliteli zaman” terimini duymuşsunuzdur. Bütün gün çocuğuna bakmak için evde kalan bir anne ile yoğun bir iş temposu olan bir annenin çocuğuyla geçirdiği kaliteli zamanı karşılaştırdığınızda şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, birlikte geçirdiğiniz zamanın kalitesi de bu sürenin uzunluğu kadar önemlidir.

Çocuğunuzla geçirdiğiniz zamanı düşündüğümüzde bütün gün evde olan bir annenin “Nasıl olsa hep yanımda” düşüncesiyle çocuğuyla oyun oynamak yerine ev işleriyle meşgul olması kadar iş yaşantısı olan bir annenin duyduğu suçluluk duygusunu bastırmak için haftasonları çocuğunu eğlendirmek amaçlı programları ardı ardına yapması da verimli sonuçlar doğurmayacaktır. O nedenle, önce çalışan annelerin suçluluk duygularıyla baş ederek çocuklarıyla ilişkilerinde bu duygunun egemen olmamasını sağlamaları çok önemlidir. Çalışmayan annelerin de sadece aynı evin içerisinde olarak çocuklarına yeterli ilgiyi gösterdiklerine dair inançlarını sorgulamalarını tavsiye ederim.

Zaman sahip olduğumuz en değerli varlığımız. Zamanımızı ve dikkatimizi isteyen o kadar çok konu var ki hepsine bölündüğümüzde kendimize ve çocuklarımıza ayırdığımız ölçü çok azalabiliyor. “Önce şu işlerimi halledeyim sonra oynayacağız, söz” çıkıveriyor ağzımızdan, ardından işler bittiğinde kaçırdığımız anları düşününce de suçluluk duygumuz daha da pekişiyor. Gittikçe çocuğumuzla geçireceğimiz zaman halletmemiz gereken işler listesindeki bir madde haline geliyor. Peki bu durumu lehimize çevirebilmek için nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle çocuklarımızı eğlendirmek için alışveriş merkezlerine, eğlence merkezlerine götürmek onlarla vakit geçirmenin en iyi yolu değildir. Ebeveynlerin çocuklarının gündelik rutin yaşantılarının bir parçası olmaya çalışmaları daha önemlidir. Elbette birlikte hoş vakit geçirmekte bir sakınca yok ancak, zor anları da paylaşmak, başbaşa birebir iletişimi güçlendirici deneyimler yaratmak çocuğunuzun size duyduğu ihtiyacı karşılamak adına daha verimli olacaktır.

Günlük programınızda yapacağınız ufak değişikliklerle çocuğunuza vakit ayırmayı öncelikler listenizde üst sıralara almanız çok da zor olmayabilir. İşten döndükten hemen sonra evde sizi bekleyen sorumluluklarınıza kendinizi kaptırmadan önce çocuğunuzla birlikte yapmaktan gerçekten zevk aldığınız bir faaliyetde bulunmak için bir karar vermek, ki bu çok özel birşey olmak zorunda da değil, çok iyi bir başlangıç olacaktır. Sadece onun oynadığı oyunu aktif bir şekilde izlemek ya da gününü size anlatırken başka hiçbir şeyle ilgilenmeden sadece o anda orada olarak onu dinlemek yeterli olacaktır. Çalışmayan ebeveynler için de aynı süreç geçerlidir.

Dergimizin bir sonraki sayısındaki yazımda çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmenize yardımcı olacak pek çok öneri bulabileceksiniz.

Yaklaşan bahar günlerinin ailenizle anların keyfini birlikte çıkarabileceğiniz deneyimler getirmesi dileğiyle…

Uzm. Psikolog Burcu AYDIN

Burcu Aydın

Burcu Aydın

Uzm. Psikolog