Atamızı Anıyoruz, Quilling Çerçeve

Gerekli Malzemeler

  • Altın yaldız kağıt (A4)
  • Kalın resim kağıdı
  • Renkli Quilling Şeritleri
  • Gökkuşağı karton ya da renkli karton
  • Hobi tutkalı
  • Kürdan
  • Atatürk Resmi

Bu projemizi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı ve 10 Kasım Atatürk’ü anma gününü düşünerek hazırladık. Örneğimizden faydalanarak tarih kitaplarından, internetten ya da afiş, takvim gibi basılı malzemelerden seçeceğiniz Cumhuriyetimiz ve Atatürk ile ilgili farklı resimlerin fotokopilerini çekip, çiçek süslemelerini de zevkinize ve fotoğrafa göre farklılaştırarak çok güzel bir “Atatürk Resim Sergisi” hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapacağım ?

Quilling’e yeni başlıyorsanız ve bu projemizde kullandığımız quilling şekilerinin nasıl yapıldığını izlemek isterseniz “Quilling Temel Şekiller ve Teknikler” yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Yukarıdaki bağlantıda verdiğimiz Atatürk portresini ya da dilediğiniz bir Atatürk resmini kalın bir kağıt üzerine bilgisayarınızdan çıkış alın ya da fotokopisini çektirin. Eğer farklı bir fotoğraf kullanmak isterseniz bunun 9 x 13 cm gibi bir boyutta olmasına özen gösterin. Fotoğrafı A4’ün yarısı boyutunda (14.5 x 21 cm gibi) kalın beyaz fon kartonu üzerine yapıştırın. Etrafından 2’şer cm boşluk bırakarak kesin. Bunu altın yaldız fon kartonu üzerine, alt tarafında biraz daha fazla boşluk kalacak şekilde yapıştırın.
  • Dilediğiniz renk quilling şeridini quilling aletinin kesiği içine yerleştirin. Bir elinizle quilling aletini çevirirken diğer elinizin işaret ve baş parmağı ile yardımcı olarak kağıdı dolamaya başlayın. Quilling aleti yerine yorgan iğnesi ya da kürdan kullanabilirsiniz.

Kürdan kullanımı ile ilgili videomuzu  buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

  • Kağıdı sonuna kadar doladıktan sonra quilling aletini dikkatle çekerek çıkartın. Sardığınız sıkı yuvarlağı yavaşca, çapı aşağı yukarı 1.5 cm olacak şekilde gevşetin. Gerektiği kadar gevşedikten sonra ucuna yapıştırıcı sürerek yapıştırın. Yapıştırıcıyı çok az sürebilmek için kürdan kullanmanızı öneriyoruz. Bir parça kartonun üzerine hobi tutkalından bir miktar dökün. Kürdanın ucu ile az miktarda tutkal alarak şeridin ucuna sürün. Bu şekilde temiz bir sonuç elde edebilirsiniz. Şeridi yapıştırdıktan sonra parmaklarınızın ucu ile iki ucundan bastırarak zeplin şekline getirin.
  • Bu zeplin şeklinden iki adet daha yapın. Düz yeşil kartondan kestiğiniz şeridi ikiye bölün, iki küçük zeplin daha yapın. Bunları  küçük beyaz bir kağıdın üzerine, üstte gökkuşağı alt tarafta yeşil kağıtlar olmak üzere, yaprak şeklinde dizin. Bir tanesini alın, alt kenarına tutkal sürün, ikinci zepline yapıştırın. Bu şekilde diğer parçaları da yapıştırdıktan sonra alttaki küçük yeşil zeplinlerin arasına tutkal sürün. Yine yeşil şeritten 3 cm uzunluğunda bir parça keserek bu iki zeplinin arasına yerleştirin, hafif bastırarak yapıştırın. Yapıştırıcı iyice kuruduktan sonra ucunu quilling aleti ile kıvırın.
  • Örneğimizde görülen diğer yaprakları da yine aynı şekilde, önce sıkı yuvarlak yapıp gerektiği kadar gevşettikten sonra iki ya da tek ucundan bastırıp sonra şekil vererek yapabilirsiniz.
  • Yaprakları hazırladıktan sonra çerçevenin üzerine dilediğiniz şekilde yerleştirin. Yapraklardan birini alın, arka kısmına yine kürdanın ucu ile az miktarda tutkal sürün, yerine yerleştirin. Bu şekilde parçaların tümünü tek tek yapıştırın. Mini sıkı yuvarlaklar yapın ve aralara yerleştirerek çerçeveyi tamamlayın.

Öğretmen Notları

Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;

Bu projemizi 10 Kasım Atatürk’ü Anma günü , 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı için , Atatürk köşeleri için kullanabilirsiniz.

Proje Hakkında

Yaş Grubu: 7 Yaş ve üzeri

Zorluk Derecesi: Orta / Zor

Süre:  50-60 dk.

Projedenizi Kategorileri

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?