Yaratıcı Boyama Çalışmaları – II

Gerekli Malzemeler


    • Renkli akrilik boyalar
    • Karton
    • Değişik boylarda yassı ve yuvarlak uçlu fırçalar
    • Sünger, dondurma çubuğu, çöp şiş çubuğu vb.

Nasıl Yapacağım ?

Akrilik boyaları sulandırmadan, olduğu gibi yoğun olarak kullanarak birbirinden değişik görünümler elde edebilirisiniz. Sulandırarak kullandığımız boyalar ince boyama, sulandırmadan şişe ya da tüpteki hali ile kullandığımız boyaları ise yoğun boyama olarak adlandırabiliriz. Bu iki tekniği karıştırabilir, ince boyama ile zemini boyadıktan ve kuruduktan sonra üzerine yoğun boyama ile şekiller, desenler çizebilirsiniz.

 Fırça Seçimi

Resimlerinizi yaparken farklı boy ve uçlarda fırçaları kullanarak da resminize değişik efektler verebilirsiniz. Fırçaların çok değişik ve farklı türleri vardır. Fırçaların üzerindeki numaralar kalınlıklarını gösterir, numara büyüdükçe fırça kalınlığı da artar. Yassı uçlu fırçalar ile kalın fırça izleri yapabilir, düz ve geniş alanları daha rahat boyayabilirsiniz. Yuvarlak uçlu ince fırçalar ile detay boyamaları daha rahat yaparsınız. Çok geniş alanları boyamak için küçük yağlı boya fırçalarını da kullanabilirsiniz.


 Fırça Bakımı

Kirlenen fırçaları ılık sabunlu su ile yıkayın. Çok sıcak su kullanırsanız fırça kıllarına zarar verirsiniz. Fırçaları duruladıktan sonra, kurumasını beklemeden parmağınız ile ucunu düzeltin ve bir kutu içerisinde ya da fırçaları yukarı gelecek şekilde temiz bir bardak/kap içerisinde saklayın. Fırçaları su içerisinde bırakmayın, bu uçlarının bozulmasına neden olur.


 Öneriler;

Fırça dışında sünger, dondurma çubuğu, pamuk çubukları, tüy vb. malzemeleri de boyaya değişik şekiller vermek için kullanabilirsiniz. Öncelikle etrafınızdaki malzemelere bakın, kullanabileceğinizi düşündüklerinizi toplayıp müsfette bir kağıt üzerinde deneyin. Farklı renklerde ve yoğunluklarda boyaları sünger kullanarak dağıtın. Renkleri sünger ile ya da tahta çubuk ile karıştırın, çöp şiş çubuğu ile boya üzerine şekiller çizin. Aklınıza gelen diğer malzemeleri de bu şekilde deneyin ve kağıt üzerinde yarattıkları şekilleri inceleyin. Bu malzemelerden beğendiklerinizi daha sonra resim çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Biz örneğimizde yoğun boya, yassı fırça ve sünger kullanarak değişik resimler yaptık. Yassı fırçanın ucuna bolca boya alıp, fazla dağıtmadan kartonu boyayın. Fırça izlerini olduğu gibi bırakın.

Her boya için farklı bir fırça kullanın ve boya kurumadan farklı renklerde boyamalarınızı yapın. Boyayı çok yoğun kullanmaya ve çok dağıtmamaya özen gösterin. Renklerin birbirine karışmasını istediğiniz aşamalarda sünger ile farklı renkleri karıştırabilir, boyanın karışmamasını istediğiniz alanlarda ise boyayı çok yoğun kullanın ve fırça darbelerini dağıtmadan bırakın.

Örneğin biz denizi boyamak için önce kalın yassı bir fırça ile mavi renge boyadık. Fotoğrafta görüldüğü gibi boyayı çok yoğun kullandığımız için bazı yerleri kabarık kaldı.

Ardından mavi rengin aralarına önce beyaz ve ardından da koyu mavi renkleri ekledik ve sünger ile boyaları karıştırdık.

Gökyüzünü ise yine boyayı yoğun olarak kullanıp, yassı bir fırça ile fırça izleri bırakarak boyadık. Ay için ise bu defa yuvarlak uçlu bir fırça kullanarak beyaz bir yuvarlak boyadık.

Boyamanız bittikten sonra kurumaya bırakın. Yoğun boya kullandığınız resimlerin kuruması biraz daha uzun sürecektir ve kurudukça kenarları hafif kıvrılabilir. Bu nedenle boyama yaptığınız kağıdı mümkün olduğunca kalın seçmeye özen gösterin.

Resminiz tamamen kuruduktan sonra dilediğiniz renk bir kartondan resim kağıdınızdan az daha büyük bir parça kesin ve resminizi bu renkli kartonun üzerine ortalayarak yapıştırın. Bu hem resminizi daha güzel gösterecek hem de saklamanızı ve asmanızı kolaylaştıracaktır.

Öğretmen Notları

Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;

Bu çalışmada gösterilen yöntemler ve kendinizin deneyip geliştireceği benzer teknikler ile birçok eğlenceli, yaratıcı resim çalışması yapabilirsiniz.

Proje Hakkında

Yaş Grubu: 6 Yaş ve üzeri

Zorluk Derecesi: Orta

Süre: 30 dk.

Projedenizi Kategorileri

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?

Bu Yazarın Diğer Paylaşımlarını da Görmek İster misiniz ?

[userpro template=postsbyuser user=author]