Matematik Öğreten Tombala

Gerekli Malzemeler


    • Kağıt, Karton, Kalem, Cetvel
    • Düğme, mini taş, jelibon ya da bonibonlar vb.
    • Mini bir kutu ya da torba

    Bu projemizde hem eğleneceğiz, hem de matematik bilgilerimizi tazeleyeceğiz. 4 işlemi kullanarak elde edeceğimiz sayılar ile tombala oynayacağız, rakkamları çarpıp, bölerek, toplayıp, çıkartarak ‘çinko’ yapacağız…

    Nasıl Yapacağım ?

    • A4 boyutunda bir dosya kağını tam oradan ikiye bölün. Kullanacağınız kağıdın çok kalın olmasına gerek yok, çünkü birazdan onu başka bir karton üzerine yapıştıracağız.
    • Cetvel ve kurşun kalem yardımı ile böldüğünüz kağıt üzerine 5 kolon, 6 sıra kare olacak şekilde bir kare çizin. Biz örneğimizde karelerin kenarlarını 2,5 cm yaptık. Arzu ederseniz siz daha büyük ya da küçük kareler kullanabilirsiniz. Önce uzun kenarı cetvel ile 6 kare oluşturacak şekilde işaretleyin, ardından kısa kenarı 5 kare oluşturacak şekilde işarteleyin. İşaretlediğiniz yerlerden çizgileri çizerek kartınızı tamamlayın. Kartı bir kenara koyun.
    • Şimdi de oyun kartlarını hazırlayacağız. Oyun kartlarımızı 5 kolon ve 5 sıra oluşturacak bir kare şeklinde yapacağız. Bunun için yine cetvel ve kurşun kalem yardımı ile kağıt üzerine işaretlerinizi koyun ve kenarlarını çizin. Fazla kalan boşlukları da kesin. Bu şekilde 6 adet kart hazırlayın.
    • Önce dik olan ilk kolona 1- 6 arasında herhangi 5 rakkamı karışık olarak yazın. İkinci kolona ise 7 – 12 arasında herhangi 5 rakkamı yine karışık olarak yazın. 3. kolona 13 – 18 ; 4. kolona 19 – 24 ve son kolona da 25 – 30 rakkamları arasından 5’er rakkamı sırasız olarak yazın. Aynı rakkamı sadece 1 kere kullanın, tekrarlamayın. Aynı işlemi diğer kartlar için de yapın, ancak rakkamları her kartta aynı kolon içerisinde farklı karelere yazın. Bu şekilde her kart birbirinden farklı olacaktır.
    • Rakkamları yazdıktan sonra daha sağlam durmaları için örneğimizde yaptığımız gibi kalın renkli kartonlar üzerine yapıştırabilirsiniz.
    • Oyun kartlarımızı tamamladıktan sonra sıra çekiliş kartlarına geldi. Bunun için ilk hazırladığımız 6 x 5 karelik kağıdı kullanacağız. Her bir kare içerisine 1 – 30 kadar olan rakkamlara eşit olacak bir matematik işlemi yazacağız. Bunu sıra ile yapmanız karışıklık olmaması ve hiç bir rakkamın atlanmaması açısından önemlidir.
    • Örneğin 1. kolonun ilk karesine sonucu 1 olacak bir matematik işlemi yazmamız gerekiyor. Bunun için ‘5 – 4’ ; ‘1 x 1’ ; ‘3 – 2’ vb. yazabiliriz. Birinci kolonun aşağıya doğru ikinci karesine ise sonucu 2 olacak bir matematik işlemi yazacağız. Örneğin ‘ ‘4 – 2’ ; ‘1 x 2’ ; ‘8 – 6’; ’10 / 5’ vb. Birinci kolonun 3. karesine de sonucu 3 olacak bir işlem yazacağız. Örneğin ‘6 / 2’ ; ‘4 – 1’ ; ‘8 – 5’ vb. 4. karemize sonucu 4 olacak, 5. karemize de sonucu 5 olacak, 6. karemize ise sonucu 6 olacak matematik işlemleri yazacağız. İlk 6 sayımız ile birlikte ilk kolonumuz da tamamlanmış olacak ve 2. kolona geçeceğiz. Bu şekilde tüm kolonları ve kareleri tamamladıktan sonra 1 – 30 arasında tüm sayıları elde edebileceğimiz birer işlemimizin yazılmış olması gerekiyor. Bu işlemitamamlandıktan sonra kağıdı daha kalın bir karton üzerine yapıştırın ve tüm kareleri tek tek keserek ayırın. Bu şekilde her bir işlem için ayrı bir karemiz oldu. Bu kareleri tombala çekilişinde kullanacağız.

    Oyuna başlamadan önce her oyuncu bir kart çeksin. Oyunculara kartları hazırlatarak herkesin kendi hazırladığı kartonu kullanmasını da isteyebilirsiniz. Bu şekilde oyun daha eğlenceli olur. Kareleri çizmekte zorlanırlarsa, kareleri çizilmiş olarak verin, içlerindeki rakkamları kendileri doldurarak kartlarını hazırlasınlar. Ancak rakkamları yazarken kuralları ihmal etmeyin, aksi taktirde hazırladığınız kartın hiç kazanma şansı olmayabilir…

    Kartları tek tek çekin ve çıkan matematik işlemini okuyun, sonucu siz söylemeyin ve her oyuncu işlemi kendi yapsın ve buna göre çıkan rakkam kartlarında var ise üzerini minik bir taş ile kapatsın. Çekilen her bir kartı ayrı bir köşede biriktirin, bu şekilde gerektiği taktirde oyuncuların kartlarını sonradan konrol edebilirsiniz.

    İlk olarak 5 kareyi yan yana, alt alta ya da çapraz olarak tamamlayan oyuncu oyunu kazanır. Oyunun başında kazanan için minik bir ödül belirlemek oyunu daha eğlenceli kılacaktır.


     Öneri;

    Çocuklarınızın yaşına göre matematik işlemlerini çok basit ya da daha zor olarak belirleyebilirsiniz. Onları biraz daha zorlamak isterseniz 3’lü işlemlerde kullanabilirsiniz. Örneğin sonucu 2 olacak kareye ‘2 x 2’ yazmak yerine ’(12 / 2) – 4’ yazabilir ya da sonucu ‘30’ olması gereken kareye ‘28 + 2’ yazabileceginiz gibi, daha zor olmasını istiyorsanız ’6 x 6 – 6‘ da yazabilirsiniz.
    Hazırladığınız çekiliş kartlarını bir kutu ya da torba içerisinde saklayın ve oyun sırasında da bu kutu ya da torba içerisinden çekim yapın.
    Kartınızda çıkacak olan rakkamların üzerini kapatmak için minik taşlar, düğmeler, jelibon ya da bonibon taneleri kullanabilirsiniz.

    Öğretmen Notları

    Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;

    Bu eğlenceli tombala oyunu ile basit matematik işlemlerini pratik yapabilir, oynarken öğretici bir çalışma yapabilirsiniz.

    Proje Hakkında

    Yaş Grubu: 7 Yaş ve üzeri

    Zorluk Derecesi: Orta

    Süre: 45-50 dk.

    Projedenizi Kategorileri

    Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?