Duvar Kalemliği

Gerekli Malzemeler


  • 50 x 100 cm kalın kumaş,
  • 2-3 ayrı renkte keçe,
  • 25 x 25 cm boyutlarında 1 metre tabaka sentetik dolgumalzemesi,
  • Nakış ipliği, İğne, 3 adet düğme

Nasıl Yapacağım ?

  • Başlangıç olarak 50 x 100 cm boyutlarında bir kumaşa ihtiyacınız olacak. Kumaşı hazır alabileceğiniz gibi evde artmış parçaları da değerlendirerek kullanabilirsiniz. Örneğimizde biz bir masa örtüsünden arta kalan bir parçayı kullandık. Artan parçamız ince uzundu ve kenarları daha önceden dikilmişti. Kumaşı ortadan katlayarak kullandık. Kullanacağınız kumaşı ütüleyin, uzun kenarları 1.5 cm kadar içe katlayarak ütü ile iz yapın, ortadan katlayarak sert bir zemin üzerine yerleştirin.
  • En alt kısımdan yukarı doğru 4.5 cm işaretleyerek iğneye istediğiniz renkte nakış ipliği geçirin ve bu çizgi üzerinden bir alt bir üst dikin. Bu kısım cetvel koymak için gereken bölüm olacağı için, bir kenardan içe doğru 29 cm ölçerek yine bir alt bir üst dikin. Bu şekilde yanlardan bir 30 cm’lik bir de daha küçük boyda cetvel koyacak bölümü hazırlamış olacaksınız.
  • Sonra kumaşın üstteki parçasını kaldırın, aşağıya doğru yerleştirin. Tabaka halinde satılan sentetik dolgu maddesinden aşağı yukarı ikiye katlanan kumaş büyüklüğünde bir parça kesin. Dolgu malzemesi kalınsa çekerek ikiye ayırın. Alt kenara yerleştirirerek kenarlardan biraz içeriye girecek şekilde küçülterek muntazamlaştırdıktan sonra alta doğru aldığınız parçayı üzerine getirin. Bu şekilde en altta kumaşınızın bir katı, üzerinde dolgu malzemesi ve en üstte de kumaşımızın ikinci katı olacaktır. Bu üç katı belirli aralıklarda iğneleyerek birleştirin. Üstte kalan açık kısmın kenarlarını da 1.5 cm içeriye doğru kıvırarak iğneleyin. Nakış ipliğiyle kenarlardan, cetvel için ayırdığınız kısmın üstünden başlayarak, kenarda da 1/2 cm boşluk bırakarak bir alt bir üst dikin.
  • Kenarda içeriye doğru kıvırdığınız kısımları düştüğünüz zaman kumaşımızın boyutunun aşağı yukarı 47 x 42 cm gibi kaldığını göreceksiniz. Kumaştan hazırladığınız bu zeminin üzerine gelecek cep büyüklüklerini isteğinize göre saptayabilirsiniz. Biz örneğimizde altta bir bütün, üstte iki ayrı parçadan oluşan iki  cep koyduk. Cepleri keçe kumaştan yaptık. Keçenin kenarları atmadığı için daha kolay olur diye düşündük. İsterseniz kumaş da kullanabilirsiniz. Ancak bu durumda, kumaşın ipliklerinin atmaması için,  kenarlarını 1 cm kadar içe doğru kıvırmalısınız. Keçenin genişliğini zeminden biraz daha küçük olacak şekilde saptadıktan sonra yüksekliği 29 cm olarak alarak kesin. Üst kısımı alttan 1 cm daha uzun olacak şekilde kıvırarak zemine yerleştirin, iğneleyin, kenarlarını bir alt bir üst dikin. Üstteki cepleri de yine, resimde görüldüğü gibi keserek yerleştirin, dikin. Cep genişliklerini belirleyerek bu kısımları da yine dikin.
  • Daha güzel görünmesi için ceplerin etrafından çepeçevre bir sıra dikiş daha yapabilirsiniz.
  • Zemin ve cepler tamamlandıktan sonra istediğiniz renkte keçeden 5 x 20 cm boyutlarında üç parça kesin. Bunları zeminin üst kenarının arka kısmına yerleştirin, uçları sağlam bir şekilde dikin.
  • Zeminin ön kısmını çevirin. Düğmelerden birini alarak keçenin orta kısmına dikin. Ucunu sabitlediğiniz ince uzun parçayı zeminin üzerine doğru, kenardan içeriye taşırarak düğmeden 1 cm daha uzun olacak şekilde kıvırın.  İki toplu iğneyle düğmenin yerini saptayın.
  • İki iğnenin arasını ince uçlu bir makasla kesin. İğneleri çıkardıktan sonra düğmeyi bu delikten (düğme iliğinden) geçirin. Kalemliğinizi asmak istediğiniz duvara iki kanca takarak bir sopa yerleştirebilirsiniz. Ya da var olan bir boru üzerine de düğmelerini açıp kapayarak astıktan sonra ceplere kalemlerinizi, makas ve fırçalarınızı vs. yerleştirebilirsiniz.

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?

Bu yazarın Diğer Paylaşımlarını da Görmek ister misiniz ?

[userpro template=postsbyuser user=author]