Sevimli Ayı Kitap Destekleri

Gerekli Malzemeler


  • Hava ile kuruyan kil
  • Renkli akrilik boyalar
  • 1 bardak su
  • Model aletleri
  • Yapıştırıcı

Nasıl Yapacağım ?

Sevimli ayılar, kitaplarımızı koruyorlar…
Bu projemizde sizlerle birlikte hava ile kuruyan kil kullanarak kitap destekleri hazırlayacağız.

  • Öncelikle kili açıp elinizde iyice yumuşatın. Kilden iki büyük parça alın ve önce yuvarlak bir top haline getirin. Ardından eliniz ile kil topuna bastırarak yassılaştırın ve dikdörtgen bir şekil verin. Diğer kil parçasına da yine aynı yöntem ile bu defa diğerinden çok az daha küçük olacak boyutta dikdörtgen şekli verin.

 Püf Noktası

Hava ile kuruyan killer ile çalışırken fazla olan kili mutlaka kutu içerisinde, streç folyoya sararak ya da kendi poşeti içerisinde saklayın. Kili çalışmanız sırasında sonradan kullanacak olsanız dahi elinizde çalıştığınız kil hariç açıkta kil bekletmeyin. Aksi taktirde kil kuruyacak ve çalışması çok zor hale gelecektir. Hafif kuruyan kilinizi az miktarda su ekleyip yoğurarak tekrar yumuşatabilirsiniz.


  • Dikdörtgenleri bir L oluşturacak şekilde birleştirin. İki parçayı birleştirirken öncelikle birleşecek her iki ucu da eliniz ile ıslatın. Uçları birleştirin, ek kil parçaları alın, birleşim yerlerini ıslatarak bu parçalar sağlamlaştırın. Eliniz ile birleşim yerini düzeltin ve şekillendirin.
  • Büyük ayınızı hazırlamak için yine kilden büyükçe bir parça alın ve elinizde yuvarlayın. Top haline gelen kili eliniz ile oval bir vücut şekline getirin. Oval kili masa üzerine bastırarak altının yassılaşmasını sağlayın.
  • Oval şeklin alt kısmını resimde görüldüğü gibi ikiye ayırıp elinizle bacak şekli verin ve oturtun. Bacakların uçlarını da yukarı doğru kıvırıp ayak şekli verin. Ayakların altına 4 adet küçük ve 1 adet de büyük yuvarlak yapıştırarak alt ayak izlerini yapın.
  • Ayının kollarını yapmak için yine kilden bir parça alın, elinizde yuvarlayın ve daha sonra minik bir yılan haline getirerek kol şekli verin.
  • Kilin bir ucuna parmağınız ile bastırarak genişletip yassılaştırarak el şekli verin. Aynı işlemi bir kez daha yaparak diğer kolu da hazırlayın. Kolları da yine ıslatın, bastırarak gövdeye yapıştırın ve parmağınızı hafifçe ıslatarak ve ek kil kullanarak kolların yapıştığı yere şekil verin, sağlamlaştırın.
  • Boyun kısmını ise biraz daha inceltin. Biraz daha küçük bir parça kil alın ve yine yuvarlayarak bir top oluşturun. Bu parçayı ayının kafası olacak şekilde vücudun boyun kısmı üzerine koyun ve hafifçe bastırın. Parmaklarınızı ıslatarak ve gerekirse çok az ek kil parçaları kullanarak boyun ve kafayı sağlam bir şekilde birbirine yapıştırın.
  • Kulaklar için minik iki parça kil alın ve elinizde yuvarlayın. Minik kil toplarını masa üzerine koyarak üzerine parmağınız ile bastırın ve yassıltın. Elde ettiğiniz yuvarlak kilin altını model aleti ile kesin ve düzleştirin. Düzleşen kısımdan kulakları kafaya uçlarını ıslatarak yapıştırın. Top uçlu model aleti ile yuvarlak kulakların içine hafifçe bastırarak daha gerçekçi bir kulak görünümü verebilirsiniz.
  • Gözler için yine iki adet minik kil parçasını top haline getirin ve göz yerlerine altlarını ıslatıp bastırarak yapıştırın. Gözleri yapıştırmadan önce parmağınızın ucu ile göz yerleri oluşturacak şekilde hafif bir çukurluk yapabilirsiniz. Göz toplarının üzerine de bu defa daha da küçük kil topu daha yapıp ıslatıp bastırarak yapıştırın.
  • Gözleri de yaptıktan sonra sıra buruna geldi. Burunu yapmak için de yine kilden bir top yapın ve burun yerine ıslatıp bastırarak yapıştırın. Bu yuvarlağın üzerine birbirinden daha küçük 2 yuvarlak daha yapıp yapıştırın.
  • Model aletini kullanarak ayının ağzını yapın. Aletin uç kısmını kile bastırın ve hafifçe yanlara doğru genişleterek ağza gülen bir ifade verin.
  • Kilden bir top daha yaparak, elinizde bastırıp yassılaştırın ve ayının göbek kısmına yapıştırın. Göbek deliğinin olacağı kısma bir küçük yuvarlak daha yapıştırın ve model aletinin sivri ucu ile göbek deliği yapın.

 Püf Noktası

Killeri birbirine yapıştırmak için su kullanın. Daha sağlam durması için yapıştıracağınız kil üzerinde minik izler açıp yapışacak kili bunun üzerine bastırarak yapıştırabilir veek kil parçaları ile destekleyebilirsiniz. Kuruduktan sonra düşen ya da kırılan parçaları yapıştırıcı kullanarak tekrar yapıştırabilirsiniz.


  • Son olarak kilden kalınca bir dikdörtgen yapın ve model aleti ile dikdörtgenin kenarlarına bastırıp kitap görünümü verin.
  • Ayı ve ayının oturacağı L şekli tamamen kuruduktan ve beyazlaştıktan sonra dilediğiniz renkte boyayın. Boya da kuruduktan sonra sıvı yapıştırıcı kullanarak ayıyı L şekli üzerine oturtun ve yapıştırın. Hazırladığınız kitabı da ayının iki kolu arasına yapıştırın.

Öğretmen Notları

Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;

Bu projemizi orman hayvanları, orman, ayılar vb. hakkında bilgi verirken kullanabilirsiniz.

Proje Hakkında

Yaş Grubu: 8 Yaş ve üzeri

Zorluk Derecesi: Orta

Süre: 50 dk. – Boyama için kilin kuruması 24 saat gerektirir. Bu nedenle bu projenin boyama aşamasını 2. bir günde planlayabilirsiniz.

Projedenizi Kategorileri

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?