Kağıt Dinazorlar

Gerekli Malzemeler


  • Açık renk yüzeyi dokulu fon kartonu (30×40 cm)
  • Makas, ince uçlu falçata
  • Tutkal
  • Proje Şablonu

Dinozorlar pek çoğumuzun ilgisini çeken geçmişte yaşamış dev yaratıklardır. Bunlar yeryüzünde ilk kez 200 milyon yıl önce göründüler. O zamanlarda yeryüzünde çok sayıda dinozor türü bulunmaktaydı. Kimi bitkiyle besleniyor kimi ise et yiyordu. Kimi çok büyüktü, Tyrannosaurus, T-Rex gibi, kimi çok küçüktü, Compsognathus gibi. Bazıları iki ayak üstünde dururken Stegosaurus’lar dört ayaklıydılar ve kendilerini diğerlerinden korumak için sırtlarında ve kuyruklarında sivri dikenler bulunuyordu.
İşte bu projemizde milyonlarca yıl öncesinden iki konuk ağırlayacağız, T-Rex ve Stegosaurus…

Nasıl Yapacağım ?

  • Proje şablonlarından çıkış alın. Şablonları dilediğiniz boyutta büyültüp küçülterek kullanabilirsiniz. Biz örneğimizde kağıt olarak kaba dokulu bir fon kartonu kullandık. Kesip katlama işlemlerinin sonuçta daha muntazam görünmesi için sizin de benzeri bir kağıt kullanmanızı öneririz. Yüzeyi düz ve parlak kağıtlar bu türdeki çalışmalarda iyi sonuç vermemektedir. Fon kartonu bulamazsanız resim kartonu da kullanabilirsiniz. Fotokopinin çekilmesinden sonra şekli dış kenarlarından makasla, dişler gibi ince yerleri de ince uçlu bir falçata ile kesin.
  • Kağıdın düzgün katlanabilmesi için iz yapılması gerekiyor. Bunun için makas kullanabilirsiniz. Makasın iki ucunu açarak bir ucunu resimde görüldüğü gibi tutarak çizgileri üzerinden hafif bastırarak geçerek iz yapmalısınız. Makasın ucunu çok fazla bastırmamalısınız. Aksi halde kesilebilir. Bu gibi bir durumda arka tarafından küçük bir parça selobant yapıştırarak düzeltebilirsiniz. Çok az bastırırsanız gereken iz oluşmaz ve katlamada zorluk yaşayabilirsiniz. Bir iki kez denedikten sonra ne kadar bastırmanız gerektiğini görebilirsiniz.
  • Çizimin üzerinde düz çizgiler kesim yerlerini, aralıklı kesik çizgiler üste doğru, nokta nokta çizgiler ise aşağıya doğru kıvrılması gereken yerleri göstermektedir. Bu çizgilere göre izler üzerinden kıvrılması gereken yerleri kıvırın.
  • tüm kıvrımlar yapıldıktan sonra çizim yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi derinlik kazanacaktır. Üste doğru kıvırdığınız kısımlar yükseklikleri, alta doğru kıvırdığınız kısmlar ise çukurlukları oluşturacaktır.
  • Gövdeyi oluşturacak, birbiri üzerine yapışması gereken yerler çizim üzerinde tarama çizgileriyle gösterilmiştir. Bu kısımların üzerine tutkal sürerek iki parçayı üstüste getirin, elinizle bastırarak bir bir süre kurumasını bekleyin. Bu kısımlar yapıştıktan sonra dizororunuz ayakta durmaya hazırdır.

Öğretmen Notları

Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;

Bu projemizi tarihöncesi canlılar, soyu tükenmiş canlılar, dinazorlar vb. hakkında bilgi verirken kullanabilirsiniz.

Proje Hakkında

Yaş Grubu: 10 Yaş ve üzeri

Zorluk Derecesi: Zor

Süre: 30 dk.

Projedenizi Kategorileri

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?