Firavunun Kedisi

Gerekli Malzemeler


  • Gazete ya da fotokopi kağıtları
  • Beyaz tutkal / hobi tutkalı
  • Duvar kağıdı yapıştırıcısı
  • Koli ya da maskeleme bandı
  • Pin pon topu ya da 40 mm strafor top
  • Akrilik boyalar – tercihinize göre metalik ya da düz renkler
  • Fırça ve su
  • Şişe

Antik Mısır’da kediler çok önemli canlılardandı. 5 bin yıl önce Nil vadisinde tarım yaparak yaşayan insanlar, ürünlerini depoladıkları ambarları haşere ve fareler basınca, kedilerin fareleri yakaladığını fark ettiler.  Bunun üzerine firavun devreye girdi, kedilerin korunmasını emretti ve kediler üstün yaratıklar olarak kabul edildi. Ayrıca, Nil vadisi insanları kediyi, neşe ve müziğin, güzel şarkıların, kıvrak dansların temsilcisi kedi kafalı tanrıça BASTET ile özleştirdiler. İnanışa göre kedi miyavladıkça evin içi tanrıçanın insanlara hediyesi sayılan neşeyle dolarmış.

Bu projemizde biz de bir Bastet örneği hazırladık.  Atık kağıtları topladık, hamur haline getirdik. Boş cam bir şişeyi bu hamurla kaplayarak üzerini akrilik boya ile boyadık.

Nasıl Yapacağım ?

Kağıt Hamurunun Yapılışı;


  • kagithamuru1sa13tarifKağıt hamurunun yapımında gazete ya da fotokopi kağıdı kullanılabilir. Gazete kağıdı hamur haline geldikten sonra gri renktedir. Fotokopi kağıdı ise beyazdır. Hamurun rengi, sonuçta üzeri boyanacağı için fark etmez. İkisi de rahatlıkla kullanılabilir. Gazete kağıdının bir yaprağını (4 adet 50×70 cm boyutunda sayfa) alarak ortadan ayırın, elinizle aşağı yukarı 2.5 cm genişliğinde şeritler halinde yırtın. Bu şeritleri de küçük parçalara bölün ve plastik bir kovanın içine atın. Fotokopi kağıdı kullanıyorsanız 10 adet kağıdı yine önce şeritlere bölün sonra küçük parçalar haline getirerek kovaya atın. Kağıtların üzeri tamamen örtülünceye kadar suya koyarak 1 gün bekletin.
  • Ertesi gün kağıtların yumuşamış olduğunu göreceksiniz. Bunları kovanın içinden alarak suyunu süzün, büyükce bir tencereye koyun. Yine üzerini aşacak kadar temiz su ile yarım saat kadar, arada bir karıştırarak kaynatın ( kaynayan suyu karıştırırken çok dikkatli olunmalı ve hatta bu işlemi yalnızca büyükler yapmalıdır).
  • Yarım saat sonunda ateşin üzerinden alarak el blender’ı ile, kağıtla su karışıp pelte haline gelinceye kadar karıştırın, soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra süzgeç içine alarak fazla suyu akıtın. Kağıt elle tutulacak kadar soğuduktan sonra kısım kısım alarak iki avucunuzun içinde sıkarak fazla suyunu atın. Hamurun yapımında en kritik nokta fazla suyunun atılmasıdır. Çok az sıkıp fazla sulu bırakırsanız hamur cıvık ve şekillendirilmesi zor olur. Çok sıkılırsa hem çalışması zor olur hem de kuruduktan sonra çatlayabilir.
  • Suyunu sıktığınız kağıtları plastik bir kaba koyun. İçine 2 çorba kaşığı beyaz mobilya tutkalı, 1 çorba kaşığı sıvı yağ koyarak tahta kaşıkla iyice karıştırın.
  • Sonra 2 çorba kaşığı, toz halinde ya da pul pul olan duvar kağıdı tutkalından koyarak yine iyice karıştırın.Sonuçta hamurun ele yapışmayacak yumuşaklıkta ve şekillendirilebilecek sertlikte olması gerekiyor.

 Püf Noktası;

Gazete kağıdı kullanılarak hazırlanan hamur gri renktedir. Bu nedenle, şekillendirdikten sonra boyama aşamasında renklerin bozulmaması için önce beyaz boya ile tamamen boyayın. sonra dilediğiniz renkleri beyazın üzerine sürün.

Kedinin Yapılışı;


  • Kedinin gövdesi için küçük cola, maden suyu, meyva suyu gibi herhangi bir cam şişe kullanılabilir. Başı için biz pin pon topu kullandık. Eğer benzeri büyüklükte top bulamazsanız fotokopi kağıtlarını ya da gazete kağıdını sıkıştırarak bir top haline getirdikten sonra üzerini koli bandıyla sararak sertleştirebilirsiniz. Topu şişenin ağız kısmına yerleştirerek koli bandı ile sabitleyin.
  • Kağıt hamurundan bir miktar alarak topun üzerini aşağı yukarı 1/2 cm kalınlığında kaplayın. Parmaklarınızın ucuyla tam yuvarlak ve muntazam olması için şekillendirdikten sonra aşağıya doğru devam edin. Şişenin üzerinin kaplanması işlemlerini yukarıdan başlayarak aşağıya doğru yapmamız gerekiyor. Bu nedenle boyun kısmını kapladıktan sonra bir miktar daha hamur alın, top şekline getirin. Resimde de görüldüğü gibi bunu burun ve ağız olacak şekilde başın alt orta kısmına yerleştirin.
  • Parmaklarınızın ucunu kullanarak ve hafif hafif bastırarak burnu şekillendirin. Göz çukurlarını oluşturun.
  • Gözleri ve burnu oluşturduktan sonra yine iki parça hamur alın, yuvarladıktan sonra kulak şeklini vererek yerine yapıştırın. Yapıştırırken hafifce bastırmak gerekeceğinden kulak bozulabilir. Bu durumda yeniden şekillendirmek gerekebilir. Eğer şekillendirirken hamur yumuşak gelir ve zorluk çekerseniz biraz kurumasını bekleyin, sonra yeniden deneyin.
  • Yüz tamamlandıktan sonra boyundan aşağıya doğru inerek şişeyi tamamen hamurla kaplayın. Bu şekilde gövde şekillenmiş olacaktır. Sonra  hamurdan ceviz büyüklüğünde iki parça alarak bunları boru şekline getirerek yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi gövde üzerine ayak kısımları dışarıya dönük olarak yapıştırın. Elinizle bacak şeklini verin.
  • Ön bacaklardan sonra arkalar için de iki parça hamur alın, yuvarlayın. Gövdenin alt kısmına yapıştırdıktan sonra ön ayakların büyüklüğünde iki parça daha alarak yerlerine yapıştırın. Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi arka ayakları şekillendirin.
  • Ayaklardan sonra kuyruk için bir parça alarak boru şekline getirerek gövdenin alt kısmına yapıştırarak şekillendirin. Parçalar hazırlanıp şekillendikten sonra tamamını bir kez daha elden geçirin. Beğenmediğiniz kısımlar var ise düzelttikten sonra küçük bir kap içine su koyarak parmaklarınızla, ileri geri hareketlerle tamamının üzerinden çok az bastırarak geçerek hamuru düzeltin. Sonra kurumaya bırakın. Kuruma süresi şişenin üzerindeki hamurun kalınlığına göre değişir. Aşağı yukarı 1/2 cm kalınlık için 2 gündür. Kalınlık arttıkca süre uzayabilir.
  • Hamur tamamen kuruduktan sonra tahta kadar sert ve sağlam olacaktır. Üzeri delinebilir, oyulabilir, tahtaya yapılabilecek tüm işlemler buna da yapılabilir. Biz ince bir zımpara kullanarak biraz düzelttik, üzerinde ve kenarlarda kalan çapakları temizledik. Sivri kısımları biraz yuvarladık.
  • Zımpara işleminden sonra üzerini boyayın.

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?