Kil Kuklalar

Gerekli Malzemeler


  • Hava ile kuruyan kil
  • Tahta çubuklar ( Çin yemek çubukları kullanılabilir)
  • Akrilik ya da Guaj Boyalar
  • Fırça ve Su
  • Değişik desenli, renkli kumaşlar
  • Renkli  kurdeleler
  • İp ve makas

Nasıl Yapacağım ?

  • Bir parça kil alın ve elinizde yuvarlayarak bir top şekline getirin. Tahta çubuğun ucunu hobi tutkalına batırın. Kuklanın kafası olacak olan bu topu da tahta çubuğun tutkallı ucuna batırın. Rahat çalışabilmek için ince uzun bir şişe ya da vazoya tahta çubuğu yerleştirin.
  • Ardından minik bir parça daha kil alın ve elinizde yuvarlayın. Yuvarladığınız kile ince uzun bir görünüm vererek buruna benzer bir şekil yapın ve bu şeklin altını fırça ile ıslatarak topun üzerine yapıştırın. Kenarlarına bastırarak, yanlarını ve üzerini elinizle düzelterek burna biraz daha şekil verin. Şekil verirken kil çalışmalarında kullanılan değişik uçlu aletlerden faydalanabilir ve şekillendirme işlemlerini çok daha rahat yapabilirsiniz.
  • Burnun biraz üstüne iki parmağınız ile hafifçe bastırarak göz çukurları açın. Bu şekilde kaş yerleri de kendiliğinden oluşacaktır. Yine elinizle göz ve kaş yerlerini düzeltin. Minik iki parça çamuru yuvarlayarak göz yerlerine altına su sürerek yapıştırın.
  • Burnun alt kısmına oval uçlu alet ile ya da keskin olmayan bir kahvaltı bıçağının arkasını kullanarak ağız yeri açın. Başka bir parça çamur alıp elinizde yuvarlayın ve sonra çamuru parmağınızı kullanarak ince uzun bir yılan şekline getirin. Bu yılan şeklindeki çamuru arkasına fırça ile su sürerek ağız kısmının altına, alt dudak olacak şekilde yapıştırın. Elinizle düzeltin ve fazla kalan kısım var ise atın. Aynı şekilde üst dudağı da yapabilir ya da bizim örneğimizde yaptığımız gibi üst dudak yerine bıyık koyabilirsiniz. Bıyık için küçük yılan şeklinde çamurlar hazırlayıp yine arkalarına su sürerek yapıştırabilirsiniz.
  • Kuklanıza değişik şekillerde saç hazırlayabilirsiniz. Biz bir kuklamıza yine bıyıkta hazırladığımız gibi minik yılancıklardan kıvırcık saçlar yaptık, diğerine saç yapmadık, sadece bir bere hazırladık. Kıvırcık saçlar çok küçük olduğundan dolayı yapışması zor olabilir ve sonradan bu küçük parçalar dökülebilir. Bunu önlemek için bu saç parçalarını hobi tutkalı kullanarak yapıştırdık. Kuklanın kulaklarını yapmak için bir parça kil alın, elinizde yuvarlayın ve oval şekli verin. Su ile bu parçayı kulak yerine yapıştırın. Her iki kulağı da elinizle bastırarak sağlamlaştırın ve oval uçlu alet ile kulaklarda çukur açıp şekillendirin.
  • Saç yerine kullandığımız bereyi hazırlamak için yine bir parça kili elinizde yuvarlayın ve sonra bastırarak yassı hale getirin. Minik top şeklinde bir parçayı da berenin üstüne yapıştırın.
  • Diğer örneklerimizde göreceğiniz gibi kilden at kuyruğu şeklinde saçlar ya da değişik modellerde şapkalar hazırlayarak farklı kuklalar yaratabilirsiniz. Saçları hazırlarken şapka hazırlarmış gibi kafadan farklı bir çamur parçasını yuvarlayarak başlayın ve sonradan elinizle bastırarak yassılaştırın, gerekiyorsa üzerine ya da yanına at kuyruğu için ilave çamur ekleyin. Kafa kurumuş ise saçı sağlam olarak yerleştirebilmek için alt tarafına hobi tutkalı sürün ve kafası üzerine yerleştirerek elinizle şekil verin ve yapıştırın. Saç görünümü vermek için küçük bir kürdan ya da sivri uçlu bir alet kullanarak çizgiler çizin. Kuklanın gözlerini minik çamur parçaların yuvarlayarak oval şekli verip, yapıştırarak da hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde kuklanıza komik patlak gözler hazırlamış olursunuz.
  • Kil tamamen kuruduktan sonra dilediğiniz şekilde kuklayı boyayın ve tekrar kurumaya bırakın.
  • Sıra kuklaları giydirmeye geldi. Bunun için değişik renkte ve desende artık kumaş parçaları kullanabilirsiniz. Kumaş parçalarını boyu tahta çubuğun yaklaşık 2 katı, eni tahta çubuk uzunluğunda olacak şekilde kesin. Bu şekilde elde edeceğiniz dikdörtgen kumaş parçasını ortadan katlayın ve tam ortasından çubuğun geçeceği kadar bir delik açın. Bu deliğin hemen 1 cm kadar altına ve üzerine kurdele geçebilecek kadar birer delik daha açın. Seçtiğiniz renk kurdeleyi her iki delikten de geçirin. (ortada bulunan tahta çubuğun gireceği delikten geçirmeyin).
  • Ortada kalan delikten de tahta çubuğu geçirin ve kurdeleyi boyun kısmından sıkıca bağlayın. Kuklanın kollarını oluşturmak için her iki taraftan kumaşı büzerek ip ile bağlayın.

Öğretmen Notları

Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;

Projemizde hazırladığımız kuklaları, dillendirerek tiyatral etkinlik / çalışmalarda kullanabilirsiniz.

Ayrıca sınıf içerisinde masal-hikaye anlatımlarında da kuklaları kullanabilir, çocuklara kendi hikayelerini,/masallarını anlattırabilirsiniz.

Proje Hakkında

Yaş Grubu: 7 Yaş ve üzeri

Zorluk Derecesi: Orta – Zor

Süre: 60 dk.

Projedenizi Kategorileri

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?