Keçe Kalemlik

Gerekli Malzemeler


  • Renkli Polimer killer
  • Turuncu, sarı renklerde uçurtma ipi ya da sicim
  • Kürdan

Nasıl Yapacağım ?

Eğer bugüne kadar elinize iğne iplik alıp birşeyler dikmemişseniz bu kalemlik başlamak için güzel bir fırsat olabilir. Üstelik bu fırsatı değerlendirerek hiç kimsede olmayan bir kalemliğe sahip olabilir ya da mükemmel bir okul hediyesi hazırlayabilirsiniz.

  • Öncelikle  43 x 12 cm uzunluğunda 2 keçe parçasına ihtiyacımız var. Keçelerin uzunluğu 43 cm’e yetmeyebilir. Böyle olması halinde keçeyi 12’şer cm eninde keserek kumaş yapıştırma bandı ile birbirine ekleyerek  kullanabilirsiniz. Yapıştırma bandı manifaturacılarda metrelik bobinler halinde satılmaktadır. Bulamazsanız www.kagitvs.com’dan temin edebilirsiniz. Bantdan gereken uzunlukta kesin, üzerinden yapıştırıcı maddeyi kaldırarak yapışmasını istediğiniz parçaların arasına yerleştirin, sıcak buharlı ütü ile ütüleyin. Ütülemeden önce yapıştırıcı maddenin iki kumaşın dışına taşmadığını kontrol edin (aksi halde madde ütünün altına da yapışarak ütünün altını zedeleyebilir). Bu şekilde parçalar kolaylıkla birbirine eklenebilir. Keçenin bir özelliği de sıkıştırılarak yapıldığı için ipliklerinin atmamasıdır.
  • Keçelerden birini alarak üzerine, çok bastırmadan, kurşun kalemle 2.5 cm aralıklarında çizgiler çizin. Bu çizgiler dikerken size rehber olacaktır.
  • Sentetik dolgu malzemesinden keçelerle aynı boyutlarda (43 x 12 cm) bir parça kesin. Sentetik dolgu malzemesi genellikle 0.5 cm kalınlığındadır. Bu proje için kalın gelebilir. Elinizle ikiye ayırarak bir parçasını kullanabilirsiniz. Sonra iki keçe parçasının arasına bu dolgu maddesini yerleştirin, kaymaması için iğneleyin. Keçelerin önü de arkasıda birdir. Bu nedenle yerleştirmek kolaydır.
  • Biz örneklerimizi hazırlarken çile nakış ipliği kullandık. Bunun nedeni nakış ipliklerinin yumuşak olmasıdır. Bobin iplik ya da makara da kullanılabilir. Ancak hangisini kullanırsanız kullanın ipliğin iki kat olması gerekir. Çile nakış ipliği kullanmanız halinde gereken uzunlukta kesin, iki telini ayırarak iğneye öyle geçirin. İpliği iğneye geçirdikten sonra bir ucuna düğüm atarak keçenin üzerine çizgileri rehber alarak resimde görüldüğü şekilde bir alt bir üst dikmeye başlayın. Bir sırayı diktikten sonra yine resimde görüldüğü gibi diğer çizgiye geçerken kenardan dikerek dönün. Dikerken ipliği biraz fazla çekerseniz kumaş büzülebilir. Bu nedenle çok çekmeyin. Ama bütün dikkatinize rağmen yine de büzülüyorsa endişelenmeyin. Bu durumda baş parmağınızı ve orta parmağınızı kullanarak diktiğiniz kısmın iki tarafı üzerinden bastırarak geriye doğru iterek düzeltebilirsiniz. Dikmek için aynı renkte ya da farklı renklerde iplik kullanabilirsiniz.
  • Bütün çizgilerin üzerinden diktikten sonra kenarlara biye geçirmek gerekiyor. Bunun için önce keçeden 12 x 3 cm boyutlarında 2 parça kesin. Biraz önce diktiğiniz büyük parçayı elinize alın. 12 x 3 cm boyutlarında kestiğiniz parçalardan birini, kısa kenarın üzerine, ön taraftan 1 cm kadar görünecek şekilde ikiye katlayarak yerleştirin ve resimde de görüldüğü gibi dikin. Dikerken biraz kalın olacağından arkasına geçmesine özellikle dikkat edin. Diktikten sonra sıkıca düğümleyin, arkasını çevirerek 1 cm’den fazlasını dikkatle kesin. Aynı şekilde diğer kısa kenara da bu şekilde biye geçirin.
  • Biyeleri diktikten sonra bir ucundan aşağı yukarı 15-16 cm işaretleyerek üste doğru kıvırın ve iğneleyin. Kıvırdıktan sonra uzun kenar aşağı yukarı 27 cm olacaktır. İkiye katlanan kısımda kumaş kalınlığı fazla olacaktır. Bu da biye geçirmeyi zorlaştıracağından önce yine iğne ve iplikle bu kenarlara battaniye dikişi yaparak birleştirin. Battaniye dikişinin yapılışı resimde görülmektedir.
  • Keçeden 27 x 3 cm’lik 2 biye şeridi daha keserek uzun kenarlara da biye geçirin. Bu şekilde parçanın her bir tarafı biyeli ve güzel görünecektir.
  • Parçanın üst kısmını gerektiği kadar kapak şeklinde katlayarak iz yapın. Kapağın kapanıp açılabilmesi için cırtcırtlı bant kullanabilirsiniz. Bantları 2 cm uzunluğunda keserek yapıştırma bandıyla yapıştırın.
    Kalemliğinizi bu şekilde kullanabilir ya da değişik şekillerde süsleyerek kullanabilirsiniz. Biz keçeden çiçek yaparak ve tahta boncuklarla süsleyerek size bir örnek hazırladık.

Çiçeğin Hazırlanışı

  • Artan keçelerden aşağı yukarı 12 x 1,5 cm bir parça kesin. Bir kenarını bir alt bir üst dikin. Parçanın sonuna geldiğinizde sabitlemeden ipliği çekerek büzün. İyice büzülüp bir yuvarlak olunca sabitleyin ve boncukları ortasına diktikten sonra kalemliğin üst kapak kısmına altına geçirmeden dikerek tutturun. Yine iğne ve iplik kullanarak kenarlara da sıra halinde boncukları dikerek sabitleyin. Dikerken yalnızca üst kısmı kullanın, alta geçmemeye özen gösterin. Aksi halde kapak açılınca alt kısmında dikiş yerleri çirkin görünecektir.

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?