Kil ile Resim Çalışması

Nasıl Yapacağım ?

  • Proje Şablonundan ikişer adet çıkış alın. Önce üzerinde yatay çizgiler bulunan zemin çizimini önünüze alın. Zeminde gökyüzünü, denizi ve deniz kenarını hazırlayacağız.
  • Panonun bitmiş resmine baktığınızda gökyüzü ve denizi değişik tonlarda mavi renklerden hazırladığımızı göreceksiniz.  Bunu yapabilmek için mavi renkteki kili beyazla karıştırmamız gerekiyor. Bunun için aşağı yukarı 3 cm çapında bir yuvarlak oluşturacak büyüklükte beyaz, mavi kilden de beyazın yarısı kadar bir, iki parça yumuşatın. Beyazı elinize alın, maviden biraz alıp ikisini birden yoğurmaya başlayın. İki renkteki kili ne kadar çok yoğurursanız birbirine o kadar iyi karışacaktır. Ancak gökyüzündeki dalgalı tonları elde etmek için çok yoğurmadan biraz daha mavi alın, birbirine tamamen karışmadan, avucunuzun içinde yuvarlayarak top haline getirin. Topu sert bir zemin üzerinde, parmaklarınızın ucu ile hafifce bastırarak, ileri geri hareketlerde silindir şekline getirin.Polimer kilin piştikten sonra çatlamaması ve çabuk kırılmaması için önce iyice yoğurularak yumuşatılması gerekiyor. Bu nedenle beyaz ve mavi kilden küçük parçalar kopararak yumuşatın.
  • Parçayı zemin fotokopisinin en üstüne koyun. Merdane ile açmaya başlayın. Bir yatay bir dikey olarak, 2 mm kalınlığa gelecek ve çizgilerin arasını kaplayacak şekilde açın. Kil 2 mm kalınlığa gelince tam olarak çizgilerin aralarını doldurmayabilir. Bu durumda küçük parçalardan ince uzun parçalar yapın, boşluklara yerleştirin ve çok az bastırarak merdane ile üzerinden geçin. Bu şekilde yeni eklediğiniz kil parçalarının birbirine yapışmasını sağlamış olacaksınız. Sonra kil kesme aletini kullanarak, alttaki çizgiye göre kenarını keserek düzeltin.
  • Zemin üzerinde ikinci alanı beyazın içine daha az mavi katarak, daha açık bir mavi ile, biraz önce anlatılan şekilde hazırlayın. Arada boşluk kalmamasına dikkat edin. Merdane ile üzerinden hafifce geçin. Yine de iki parça tam olarak birleşmez ise parmağınızın ucu ile, ileri geri hareketlerle, düzelterek birleşmesini sağlayın.
  • Resimde de görüldüğü gibi gökyüzü tamamlandıktan sonra beyazın içine daha fazla mavi katarak denizi, yeşil ile kıyıyı hazırlayın. Bütün parçalar tamamlandıktan ve zemin ortaya çıktıktan sonra merdane ile bir kez daha geçerek zemini, fazla bastırıp inceltmeden düzeltin. Cetvel ve kil kesici ile kenarlarını kesin.
  • Üzerinde ağaç olan iki fotokopiden birini alın. Ağac şeklini  kenarlarından kesin. Kahverengi kilden 3 cm çapında bir yuvarlak olacak büyüklükte kahverengi kilden alın, yumuşatın. Yine aynı şekilde ikinci bir parça daha yumuşatın. Ancak bu kez bunun içine biraz beyaz ve sarı katarak rengini daha açın yapın.  Koyu ve açık kahverengi killeri birbirine katın, biraz yoğurun, yuvarlayın. Silindir şekline getirin, ikinci ağaç fotokopisinin üzerine yerleştirin. Ağacın tamamını örtecek şekilde merdane ile 2 mm kalınlığa kadar açın. Ağacın dallarının uç kısımları açık kalırsa ek yapabilirsiniz. Kil gereken kalınlığa gelince biraz önce kestiğiniz ağaç şeklini üzerine yerleştirin. Kil kesici ya da falçata kullanarak, kenarlarından kesin. Ağaç şeklini kilin üzerinden kaldırın, kilin fazlalıklarını atın. Dikkatle kaldırın ve zeminin üzerine, sağ kenara yerleştirin. Merdane ile hafifce bastırarak yapıştırın. Kenar kısımları parmağınızın ucu ile hafif bastırarak düzeltin.
  • Ağacın yapraklarını yapmak için değişik tonlarda yeşil killeri yumuşatın. Farklı tonlarda yeşil kiliniz yoksa sarı ve beyazı karıştırabilirsiniz. Yumuşattığınız killerden küçük parçalar koparın, yuvarlayın. Avucunuzun içinde iki ucuna bastırarak oval yapın, bıçak şeklindeki şekillendirme aletini kullanarak oval şeklin tam ortasına çizgi çizin. Parçayı elinize alarak yaprak şekli verin. Ağacın dallarının kenarlarına dilediğiniz şekilde, hafif bastırarak,  yapıştırın.
  • Çocuk şeklini fotokopi üzerinden kesin, pantalon, gömlek, şapka, ayak, el ve yüz parçalarını birbirinden keserek ayırın. Turuncu, kahverengi, sarı ve ten rengi killeri yumuşatın, 3 mm kalınlıkta açın. Gömlek şeklini alın, turuncu kilin üzerine yerleştirin. İğne şeklinde kesme aletini ya da bir yorgan iğnesini kullanarak şeklin etrafından bastırıp geçerek kili kesin. Çıkan parçanın kenarlarını düzeltin. Pantalon, el, ayak, yüz ve şapka parçalarını da kestikten ve kenarlarını düzeltin ve ikinci çoçuk fotokopisinin üzerine yerleştirin. Yerleştirirken aralarda boşluk kalmamasına dikkat edin. merdane ile hafifce üzerinden geçerek birbirine yapıştırın.
  • Çocuğun üzerindeki diğer çizgileri çizebilmek için kağıt üzerindeki şekli daha küçük parçalara bölün.Kilin üzerine yerleştirin, etraflarından iğne ile bastırmadan çizin. Kil şekillendirme aletlerinden ucu kıvrık kalem şeklinde olanı alın. Çocuğu kabartma yaparak üç boyutlu bir görüntü verebilmek için geride kalması gereken kısımlara (gömleğin ön ve arka kısımları, pantalanun arkada kalan bacağı, ayağın geride kalanı gibi) bastırarak inceltin. İncelttiğiniz zaman genişleyen kısımların fazlalıkları keserek atın.
  • Kili dikkatle kağıdın üzerinden kaldırın, ağacın altına yerleştirin. Hafifce bastırarak yapıştırın. Hasır şapkanın üzerine iğnenin ucu ile yatay ve dikey çizgiler çizin. Keskin köşeler kalmışsa parmağınızın ucu ile hafifce bastırarak yumuşatın.
  • Sarı kilden yuvarlak bir güneş, renkli küçük kil parçacıklarından çiçekler ve bir kaplumbağa yapın, zemine yapıştırın. Bir kuş yuvası yaparak ağacın dalları arasına yerleştirin. Bir kayık yapın, denizin üzerine koyun. Aklınıza gelen başka ayrıntılar varsa onları da panonuza ekleyebilirsiniz. En üst orta kısma bir kalemin ucu ile delik açın. Panonuzu tepsi üzerine koyun, 130oC fırında 1 saat kadar pişirin. Soğuduktan sonra arkasındaki kağıdı çıkarın, üzerine Sculpey Polimer kil verniği sürerek parlatın.

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?