Güneş Yastık

Gerekli Malzemeler


  • Sarı renkte polar kumaş ( 20 cm)
  • Sentetik dolgu pamuğu
  • Renkli kurdele parçaları
  • Renkli keçe parçaları
  • Toplu iğne, dikiş iğnesi, iplik
  • Cetvel, makas

Nasıl Yapacağım ?

  • Örneğimizdeki yastığın genişliği 25 cm. olduğu için öncelikle 25 cm çapında bir yuvarlak çizmemiz gerekiyor. Bunun için düz beyaz bir kağıdın ortasına yatay olarak 25 cm uzunluğunda bir çizgi çizin. Çizginin tam ortasını (12.5 cm) işaretleyin. Ortadan yine 25 cm uzunluğunda dikey bir çizgi çizin. Bu iki çizgi kağıdın üzerinde bir + şekli oluşturacaktır. Kağıdı döndürerek çizgiyi bir x olarak görün. Cetveli yatay olarak, resimde de görüldüğü gibi, iki tarafta da 12.5 cm kalacak şekilde yerleştirin. Soldaki 0, sağdaki 25 cm noktalarına birer işaret koyun. Kağıdı ya da cetveli döndürerek birkaç kez çark şeklinde 25 cm’in başlangıç ve bitiş noktalarını işaretleyin.
  • İşaretlediğiniz noktaları kavisli çizgi ile birleştirerek bir daire çizin. Bu büyüklükte bir tabak bulabilirseniz onu şablon olarak da kullanabilirsiniz. Daireyi çizgilerden kesin.
  • Polar kumaştan 30 x 30 cm boyutlarında 2 parça kesin. Üst üste koyun, üzerine kağıttan kestiğiniz daireyi yerleştirin. Kaymaması için iğneleyin. Kurşun kalem ile kenarlarından çizin. Dışa doğru 1 cm bırakarak kesin.
  • Toplu iğneleri çıkararak kağıdı kaldırın. Polar kumaşın birini sert bir yüzey üzerine koyun. Evde bulacağınız kurdele parçalarından 18-20 cm boyutlarında parçalar kesin, ortadan ikiye katlayın. Kurdelelerin kalınlıkları ve renkleri, desenleri birbirinden farklı olabilir. Hatta arada sutaşı da kullanabilirsiniz. Bunları kumaşın üzerine, açık uçları dışa katlı kısımları ortaya gelecek şekilde, aşağı yukarı 5 – 6 cm aralıklarla yerleştirin. Kenarlardan kumaşa iğneleyin.
  • Değişik renkte keçelerden aşağı yukarı 4 cm çapında yuvarlaklar kesin. Göz olarak kullanacağınız mavi keçeleri biraz daha küçük yapabilirsiniz. Burun için 1.5 cm çapında bir yuvarlak kesin. Yuvarlakları kumaşın üzerine yerleştirin, iğneleyin. Burnun altına kurşun kalemle yarım ay şeklinde bir çizgi çizin.
  • Kırmızı ya da turuncu nakış ipliği ile ağzın üzerini bir alt bir üst dikiş ile dikin. Farklı renkte nakış iplikleri kullanarak yuvarlakları kenarlarından polar kumaş üzerine, resimde görüldüğü gibi dikin. Gözleri yuvarlakların etrafından ortada bir çarpı oluşturacak şekilde dikin.
  • Üzerine yuvarlakları diktiğiniz parçayı ters çevirerek kurdeleli yuvarlağın üzerine yerleştirin, kaymaması için iğneleyin.    En üst kısımda  5 cm kadar boş bırakarak yuvarlağın kenarlarından 1 cm içeriden makinada ya da elde makina dikişi ile dikin. Kurdelelerin üzerine gelen kısımlar daha kalın olacağı için dikkatle ve sıkıca dikmeye özen gösterin. 5 cm’lik boşluk dışında çepeçevre dikkatle diktikten sonra kurdelelerin fazlalıklarını kesin. Kumaşı 5 cm olarak dikilmeden kalan kısımdan yararlanarak tersine cevirin.
  • Sentetik dolgu pamuğundan küçük parçalar kopararak yastığı, üstte kalan açık kısımdan doldurun. Yastığın çok kabarık olmaması için çok fazla doldurmayın. Yeterince doldurduktan sonra açık kısmın iki tarafını birbirine dikerek kapatın.

Öğretmen Notları

Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;

Bu projemizi güneş, yıldızlar vb. hakkında bilgi verirken kullanabilirsiniz.

Proje Hakkında

Yaş Grubu: 7 Yaş ve üzeri

Zorluk Derecesi: Orta

Süre: 50 dk.

Projedenizi Kategorileri

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?