İpek Çiçekli El Yapımı Kart

Gerekli Malzemeler

  • Renkli fon kartonu
  • Değişik renklerde ipek kurdeleler (4 mm)
  • Yorgan iğnesi
  • Proje Şablonu

İpek kurdeleler ile baharın rengarenk, mis kokulu çiçeklerini bu defa da kartımıza dikeceğiz… Bu dekoratif renkli kartları hazırlarken çok keyif alacak, karton üzerinde birbirinden değişik ipekten çiçek bahçeleri hazırlayacaksınız. Dilerseniz farklı modeller bularak bu yöntem ile farklı kartlar da hazırlayabilir, kurdele kart örneklerini çoğaltabilirsiniz.

Manifatura mağazalarında kurdele nakışı için rengarenk ipek kurdele satılmaktadır. Bunların 4 mm, 7 mm gibi kalınlıklarda ve saydam ya da opak çeşitleri vardır. Kartlarımız büyük olmadığı için biz örneğimizde 4 mm ve  opak olanlardan kullandık. İsterseniz ipek kurdele yerine kalın yün de kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz desenin büyüklüğüne göre herbir renkten aşağı yukarı 1.5-2 metre olması yeterlidir.

Nasıl Yapacağım ?

  • Öncelikle şablonda verdiğimiz desenlerden çıkıç alın. Kullanmak istediğiniz renkteki fon kartonundan  21 x 14.5 boyutlarında bir dörtgen kesin. Çelik cetvel ve bıçağın ters yüzünü kullanarak tam ortasından iz yaparak katlayın. Kartın bitmiş boyutu 14.5 x 10.5 cm gibi olacaktır. Deseni kartonun üzerine geçirin.
  • Size örnek olarak verdiğimiz desenin uçlarında küçük noktalar göreceksiniz. Bu noktaları da kartonun üzerine işaretledikten sonra yorgan iğnesini ile minik delikler açın. Delikleri açarken yorgan iğnesinin hemen ucunu kullanın. Bunların büyük olmamasına özen gösterin.
  • Pembe kurdeleden aşağı yukarı 60-70 cm uzunluğunda bir parça keserek yorgan iğnesinin deliğinden geçirin, ucunu düğümleyin. Kartı elinize alarak iğneyi çiçek yaprağının en solda olanının dış ucundaki deliğe, alttan üste doğru geçirin, düğüm altta kalsın.
  • Sonra kurdeleyi üstten bir daire şeklinde çevirerek iğneyi çıktığınız noktadan aşağıya geçirin. İğneyi alttan çiçekğin alt ucundan yukarı doğru geçirerek ipliği çekin, şekillendirin. Sonra  kurdeleyi, resimde görüldüğü yaprağın alt kısmından yine arkaya geçirin. Bu şekilde yaprak tamamlanmış olacaktır.
  • Bu kez iğneyi yine alttan diğer yaprağın üstündeki delikten üste çıkarın ve aynı işlemleri tekrarlayın. Diğer yaprakcıkları da bu şekilde tamamlayın. Yeşil kurdele takarak yeşil yaprakları aynı şekilde yapın.
  • Çiçeklerin ortası için iğneyi alttan yukarı doğru geçirin. Kurdeleyi resimde görüldüğü gibi iğnenin etrafından 3 – 4 kez doladıktan sonra, çıkış noktasının 1 mm ilerisinden aşağı doğru batırarak arkaya geçirin. Elinizle alttan kurdeleyi çek bir düğüm oluşturacak kadar çekin. Çok fazla çekerseniz karton yırtılabilir. Çiçeklerin ortasına 3 ya da 4 düğüm yapabilirsiniz.
  • İğneye geçirdiğiniz kurdele bittiğinde ya da renk değiştirmek istediğinizde, iğneyi ters taraftan işlenmiş şekillerin arasından birkaç kez geçirerek sabitleyin, kesin. Atma tehlikesi varsa ucuna hafifce tutkal sürerek kartona yapıştırın.

Bu şekilde kartınızı tamamlayın.


 Püf Noktası;

Fon kartonunun üzerine kurdeleleri işlerken yırtılmaması için çok çekmeyin. Ön yüzden şekillerin çok az bol olması yaprakların daha da güzel görünmesine neden olacaktır.

Balık Yastık

Balık şeklinde kolay yastık yapımı. Eğlenceli ve kolay dikiş projesi. Yaz etkinlikleri.

Kedi Yastığım

Keçe Pano

Kardan Adam Berem

Polar Eldivenler