Leyla Arsan ile Quilling

Quilling Çalışmalarında Püf Noktaları ve Öneriler

Bu yazımda sizlerle quilling çalışmalarınızda faydalı olacağını düşündüğüm püf noktalarını ve önerilerimi paylaşacağım.

Aksesuar kullanımı

q5Quilling çalışmalarınızda düğme, boncuk, ip, kurdele gibi değişik aksesuarlar kullanarak yarattığınız şekillere farklı bir boyut, bir ışıltı katabilirsiniz. Özellikle mini inci boncuklar, çalışmanızın rengine ve temasına uygun kurdele ve düğmeler, simler, stiker ve dekoratif çıkartmalar, renkli yün ve ipler buna çok güzel bir örnektir.  Bu objeleri çalışmanıza yapıştırırken yine kuruduğunda şeffaflaşan hobi tutkalı kullanın. Çalışmanızı kirletmemek için yapıştırıcıyı mümkün oluğu kadar az sürün.

Zemini Renklendirin

Quilling çalışmanızın zemininde değişik boyama teknikleri kullanarak değişik bir çalışma yapabilirsiniz.

  • Bunun için öncelikle tasarımınıza karak verin, boyamanızı yapın.
  • Boya tamamen kuruduktan sonra üzerine quilling çalışmanızı yapıştırın.
  • Parçaları yapıştırmadan önce zemin üzerine koyarak birkaç deneme yapın, hoşunuza giden tasarımı elde edince yapıştırın.

Kağıt seçiminin önemi

quillingornekcicekler5Quilling çalışmalarında kağıt seçimi çok önemlidir. Özellikle kağıt şeritlerinizi kendiniz keserek hazırlıyorsanız kağıt tabakaları alırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli detay olacaktır.

Hamurundan Renkli  Kağıtları Tercih Edin. Hamurundan renkli kağıtlar yırtıldığında kenarında beyaz renk görünmez, kağıdın kendi rengini görürsünüz. Şeritleri dolayarak kullanacağınız için hamurundan renkli olmayan kağıt kullanırsanız çalışmanızda renkler yerine beyazlıklar öne çıkacaktır. Ayrıca kaliteli kağıt kullanmazsanız çalışmanız çabuk solar.

Yumuşak ve İnce Dokulu Kağıt Tercih Edin. Diğer bir önemli noktada kağıdın yumuşak ve kolay kıvrılabilecek kalınlıkta seçilmesidir. Quilling kağıt dolama/kıvırma sanatı olduğundan sert ve çok kalın fon kartonları bu çalışma için uygun olmayacaktır.

Kimi çalışmalarda oluklu karton da kullanılabilir ve bu çok değişik bir görünüm verebilir. Oluklu karton seçiminizde de yine aynı püf noktaları geçerlidir. Kıvırma işleminin kolay olması ve çalışmanızda zorlanmamak için yumuşak ve kaliteli oluklu kartonları tercih etmelisiniz.

Unutmayın, “Quilling” sanatı çok  emek isteyen bir çalışmadır ve malzemeden kaçınmanız, yapacağınız çalışmaların sonuçlarını  doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle özellikle çalışmanızı uzun süre saklamak ve korumak istiyorsanız malzemelerinizi seçerken özen gösterin.

Şeritleri Nasıl Saklayabilirsiniz?

quillingseritlerivazo1Quilling şeritlerini düzgün saklayabilmek önemlidir. Şeritlerin birbirine karışmadan, buruşmadan ve katlanmadan saklanması gerekir.

Şeritleri düzgün bir şekilde yerleştirerek plastik kaplar içinde saklayabilirsiniz. Yapı marketlerde mini raflı plastik saklama üniteleri bulunur.  Bu çekmeceli raflardan temin ederek kendinize bir mini quilling dolabı da yapabilirsiniz. Bu şekilde belirli renkleri ve aletlerinizi farklı raflara yerleştirerek bir düzen yaratabilirsiniz.  Raflarınız ya da saklayacağınız kutu şeritlerin boyundan kısa ise şeritleri düzgün bir şekilde hafifce ortadan yuvarlayabilirsiniz.  Burada önemli olan şeritleri yerleştirirken kat izi yapmayacak ve buruşmayacak şekilde koymanızdır.

Dilerseniz şeritleri bir vazo içine yine düzgün bir şekilde dizerek de saklayabilirsiniz.

Çalısmalarınızı Koruyun !

Qquillingcerceveornek5uilling çalışmaları öncelikle kağıttan yapıldığından ve 3 boyutlu olduğundan zaman içinde yıpranabilir. Bu nedenle emek vererek hazırladığınız çalışmaları korumanız önemlidir.

Güneş Işığından Koruyun.

Renkli kağıtlar güneş ışığı ile altında zaman içinde solar. Bu nedenle çalışmalarınızı direkt güneş gören yerde tutmayın.

Çerçeveleyin.

Çerçevelemeye uygun çalışmalarınızı çerçeveleyin. Camlı çerçeve korumada yardımcı olacaktır.

Vernik Kullanın.

Akrilik resimlerde kullanılan sprey ya da su bazlı vernikleri çalışmalarınızı korumak için kullanabilirsiniz.

Korumak için bir başka yolda “Porselenleştirme” sıvısı sürmektir. Bu sıvı sürüldüğü zaman kağıdı sertleştirir, porselen görünümü verir ve korur.

Quilling Hakkında

Quilling Proje Örnekleri