Leyla Arsan ile Quilling

  Quilling Nedir

quilling_genel2yanborder“Quilling” ince kağıt şeritlerinin bir iğne ya da benzeri bir uç etrafında dolanarak hazırlanan şekillerin birleştirilerek desenlerin ya da üç boyutlu objelerin yaratıldığı bir el sanatıdır.

İsmini, ilk kullanıcılarının kağıtları dolamak için kuş tüylerinden yararlanmaları nedeniyle quil’den (iri ve sert tüy-tüy kalem) aldığı sanılmaktadır. Zaman zaman kağıt filigree (telle işlenmiş süsleme) olarak da adlandırılan sanatın ilk zamanlarda ince gümüş ya da altın tellerin bükülüp birbirine tutturulmasıyla hazırlanan takı ve süs eşyaların yapımında kullanılmıştır.

“Filigree” Anadolu’da Midyat’ta görülen “telkari” ile benzerlik taşımaktadır. Ancak zaman içinde gümüş-altın gibi madenlerin pahalı, işlenmesinin zor olması gibi nedenlerle kağıt kullanımı gümüş ve altının yerini almıştır.

quilling_genel1Bu sanatta kağıdın kullanılmaya başlanmasının 15’inci yüzyılda olduğu sanılmaktadır.

Bu tarihlerde Fransız ve İtalyan rahip ve rahibelerinin üzeri varak yaldızlı dini kitap kapaklarından kestikleri şeritlerden yaptıkları dini motifli pano ve süslemeler günümüzde ilk quill örnekleri olarak kabul edilmektedir.

Sanat 1800’lü yıllarda Avrupa ve İngiltere’den Amerika’ya ulaşmış, kağıdın yaygınlaşması ve mekanizasyonu ile popüler hale gelmiştir.

Bu yıllarda soylu ailelerin genç kızları tarafından kullanılmış, okullarda el sanatı derslerinde öğretilmeye başlamıştır. Ancak, belki de çok sabır isteyen bir sanat olması nedeniyle 19’uncu yüzyılda kullanımı azalmış, neredeyse unutulmak üzereyken 20’inci yüzyılın ortalarında, kağıt kullanımının artması ve ucuzlaması gibi nedenlerle yeniden canlanmaya başlamıştır.

Bugün de dünya üzerinde pek çok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır.

(Kaynak: “The Art of Paper Quilling: Claire Sun-okChoi-2006)

Quilling Hakkında

Quilling Proje Örnekleri