Kum Canavarlar

Gerekli Malzemeler

  • Plaj kumu
  • Su ve su spreyi (çiçek sulama spreyi vb. Bitmiş sprey cam sil gibi şişeleri de bu tarz projelerde yıkayarak kullanabilirsiniz.)
  • Alçı
  • Renkli boya ve fırça
  • Süzgeç
  • Geniş bir kap
  • Tahta bir çubuk

Bu projemizde sizlerle birlikte plaj kumu kullanarak kalıplar hazırlayacağız ve bu kalıplardan alçı ile sevimli canavarlar yapacağız…

Biz evinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz bu proje için size örnek olarak bir canavar hazırladık. Ancak siz aynı yöntemi kullanarak farklı kum kalıpları hazırlayabilir ve birbirinden değişik alçı süsleri yapabilirsiniz.

Nasıl Yapacağım ?

  1. Öncelikle plajdan aldığınız kumu geniş bir kap içerisine koyun. Kap içersine koyduğunuz kumları süzgeçten geçirin. Bu şekilde kumu taş ve parçacıklardan arındırmış olacaksınız.
  2. Kumu şekil verilebilecek kıvama getirmek için ıslatın. Kum verdiğiniz şekli tutmayacak kadar sulu olmuş ise üzerine biraz daha kum ekleyip karıştırın. Elinizde tane tane dağılıyor ise, biraz daha su ekleyin. Burada önemli olan su ile kumun sertleşmesi ve vereceğiniz şekillerin düzgün durabiliyor olmasıdır.
  3. Kum dilediğiniz kıvama geldikten sonra minik oval bir çukur açın. Çukuru kabın ortalarına gelecek kadar açın, çok derin açarsanız göz, burun ve ağızları yapamazsınız.
  4. Gözleri yapmak için parmağınızı kullanın ve canavarınızın kaç gözü olmasını istiyorsanız çukurun içerisinde parmağınız ile o kadar delik açın. Bir çubuk yardımı ile gözler üzerine kaşları da çizin. Burun yapmak için yine parmağınızı kullanarak patlıcan bir burun ya da yine bir çubuk ile çizerek daha ince bir burun yapabilirsiniz. Canavarın ağzını da yaptıktan sonra eliniz ile oval çukurun kenarlarını düzeltin ve diğer çukur yerlerin de kenarlarını (biraz önce yaptığınız göz, burun, ağız ve kaşlar) elinizle dikkatlice düzeltin.

Alçının Hazırlanması;

Canavarlarımız için kum kalıbımızı hazırladıktan sonra sıra alçıyı hazırlamaya geldi. Alçıyı çocuğunuz için siz hazırlayın, dökümünü ona yaptırın.

  1. Alçıyı hazırlamak için önce derin bir kabı yarısına kadar su ile doldurun. Ardından elinize bir eldiven giyin ve eliniz ile alçıyı kaba yavaş yavaş serperek dökün. Su üzerinde minik bir tepecik oluşturana kadar alçıyı dökmeye devam edin. Alçı hafifce
    su üzerinde kaldığı zaman daha fazla dökmeyin ve elinizle karıştırmaya başlayın. Tüm alçı suya iyice karışıp su içerisindeki minik top halindeki alçılar eridikten ve alçı akıcı bir krema kıvamına geldikten sonra minik plastik bir ölçme kabına dökün.
  2. Bu kap yardımı ile kum içerisinde hazırladığınız canavar kalıpların içerisini yavaşca alçı ile doldurun. Alçıyı çok yukarıdan dökecek olursanız şekiller bozulabilir bu nedenle mümkün olduğunca aşağıdan dökmeye özen gösterin. Alçıyı 2 saat kadar kurumaya bırakın ve daha sonra kumun kenarını kazarak çıkartın. Elinizle hafifce fazla kumları temizleyin ve tamamen kuruması için 1 gün bekleyin.
  3. Alçı tamamen kuruduktan sonra fazla kalan kumları tekrar temizleyin ve canavarınızı dilediğiniz gibi boyayın.
  4. Boya kuruduktan sonra üzerine parlak ya vernik sürerek daha canlı görünmesini sağlayabilirsiniz.

Proje Notları

Dikkat

Fazla kalan alçıyı asla lavoboya dökmeyin. Alçı sertleştiğinde giderlerde tıkanma yapabilir. Bu nedenle bir poşet içerisine döküp çöpe atın.

Öneri

Canavar yapmak yerine kuma el ya da ayak basarak kumdan el ve ayak modellerinizi de çıkartabilirsiniz.

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?