Ev Yapımı Oyun Hamuru – Pişirme gerektirir

Gerekli Malzemeler

  • 1 Bardak tuz
  • 2 Bardak un
  • 4 Çay kaşığı krem tartar
  • 2 Yemek kaşığı sıvı yağ
    • (zeytinyağı ya da ayçiçek yağı)
  • 2 Bardak su
  • 4 Çay kaşığı vanilya
  • Toz / sıvı yemek boyası ya da parmak boyası

Bu aktivitemizde evde oyun hamuru hazırlayacağız, yoğurup şekil vereceğiz ve hep birlikte değişik hayvanlar, meyveler, şekiller yaratacağız…

Haydi çocuklar en sevdiğiniz hayvanı, meyveleri, yemekleri yaratın, adınızı yazın, dilediğiniz şekilleri yapın, çevrenizde gördüğünüz nesneleri, sevdiğiniz oyuncakları hamurunuzu yoğurarak yaratın…

Nasıl Yapacağım ?

Oyun hamurunu iki değişik şekilde hazırlayabilirsiniz; pişirerek ya da pişirmeden. Biz bu aktivitemizde pişirerek hazırlanan tarifi veriyoruz, bir sonraki yazımızda da pişirilmeden hazırlanan tarifi bulabilirsiniz. Her ikisi de çok kolay ve eğlenceli…

  1. Tüm malzemeleri bir tencereye koyup yaklaşık 2-3 dakika kadar orta ateşte karıştırarak pişirin.
  2. Karışım yumuşak bir top halini aldıktan sonra hamuru tencereden çıkartın, yoğurun ve streç folyoya sarın. Hamuru folyoya sarılı olarak saklarsanız uzun süre yumuşak kalacaktır.
  3. Dilediğiniz her renk için ayrı ayrı hamur hazırlayın.
  4. Farklı renkleri karıştırarak değişik renklerde hamurlar da elde edebilirsiniz.
  5. Aynı renk yemek boyasını az ya da daha çok koyarak farklı renk tonlarında hamurlar da yapabilirsiniz. Özellikle sarı renkte çok az boya karıştırırsanız (bir çay kağığının yarısı kadar) tam sarı elde edebilir, boya miktarını arttırırsanız turuncu renk tonuna yaklaşan hamurlar yapabilirsiniz.

Öneri !

Hamuru yaparken boyayı katmadan diğer malzemeleri pişirerek renksiz hamur hazırlayabilir, yemek boyalarını hamur hemen yapıldıktan sonra ekleyebilir ya da renklendirmeden saklayarak oyun öncesi hamurun renklendirilmesini çocuklara bırakabilirisiniz.

Bunun için toz boyaları ayrı ayrı tuzluklara koyun ve renksiz hamurlara istedikleri şekilde karıştırmaları için çocuklara verin.

Her renk için ayrı bir parça kullanarak farklı renklerde hamurlar elde edilebileceği gibi, aynı hamura karışık renkler eklenerek farklı sonuçlar da elde edilebilir.

Yemek boyası yerine hazır parmak boyaları kullanarak da hamuru renklendirebilirsiniz.

Proje Notları

Dikkat

Bu oyun hamurunun içerisinde zararlı bir malzeme olmamasına karşın yemek için uygun değildir.

Püf Noktası

Toz boyayı direkt olarak hamura karıştırıp yoğurduğunuz zaman boyanın elinizden çıkması biraz daha zor olabilir. Eğer el sabunu ile boyayı elinizden çıkarmakta zorlanırsanız, sıvı bulaşık sabunu ile deneyin, elinizin kolayca temizlendiğini göreceksiniz.

Nasıl Saklayacaksınız?

Hamuru güneş ışığından uzak kapalı bir dolapta kapalı bir kutuda oda sıcaklığında saklarsanız yaklaşık 3 ay kadar dayanır. (Buzdolabına koymayın.) Eğer hamuru dışarıda açık unutur ve kurumuş bulursanız, az miktarda su ekleyip yoğurarak tekrar yumuşatabilirsiniz.

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?