Bu yazıyı paylaşın;


Proje Tabanlı Eğitim

Merhaba

Bu sayımızda okulların ve öğrencilerin gelişiminde son derece önemli olan, Proje Tabanlı Eğitimden genel hatlarıyla bahsedeceğiz.

En özet tanımıyla proje; Hedefleri ,yöntemi ve çıktıları önceden belirlenmiş, belirli bir ekip tarafından, belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirilen çalışmalar ya da etkinlikler bütünüdür. Ya da, değişim yaratmayı hedefleyen ve birbiriyle ilişkili alanları bir araya getiren çalışmalar bütünü de proje olarak tanımlanmaktadır.

Her proje özgün ve tek’tir, bu nedenle özgün bir ürün yaratmak için sarf edilen, geçici bir çaba da proje olarak tanımlanabilir.

Okullarda, günlük akış içinde üretilen pek çok çalışma, doğal süreci içinde farkında olmadan yapılan çalışmalar da dâhil bir ”proje‘dir.

Belirli hedefler doğrultusunda planlanmış olan projenin, eldeki kaynaklar doğrultusunda, bilgi-beceri ve deneyimlerin doğru kullanılarak, belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleşmesini ve amacına ulaşmasını sağlamak ise proje yönetim sürecini oluşturmaktadır.

Proje yönetim süreçleri, planlama, uygulama, değerlendirme gibi aşamaları kapsamaktadır.

  • Planlama, projenin en önemli ilk adımıdır. Her proje kendi içinde karmaşık ve farklı özellikler taşıyan bir
    bütündür. Planlama projenin belli bir düzen içinde en uygun yolların takip edilerek amacına ulaşmasını sağlar.
  • Uygulama , bir proje çalışması katılımcılar ve özellikle proje yöneticisi için sürekli bir öğrenme sürecidir.Başarılı bir projenin en önemli özelliklerinden biride,esnek,farklılıklara saygı duyan ve değişime açık bir yönetim anlayışıdır.
  • Değerlendirme, planlama aşamasında belirlenmiş hedeflere ne kadar ulaşılabildiğinin tespit edilmesi,
    uygulamaların ve elde edilen sonuçların sürdürülebilirliği ve kalitesinin değerlendirildiği süreçtir.
    Okullarda proje çalışmalarının yaygınlaşması, bilginin doğrudan aktarıldığı geleneksel bir öğretim yerine, aktif, katılımcı ve üreten bir okul atmosferinin oluşabilmesine de katkılar sağlamaktadır.

Proje tabanlı eğitim,öğrencilerin yaparak-yaşayarak öğrenme becerilerinin gelişmesini sağlamanın yanında , aktif ve katılımcı,karar alabilen,sorumluluk duygusu gelişmiş,planlama ve zamanlama yeteneği kazanmış,farklılıklara saygı duyan, sorun çözebilen, başkalarına saygılı bireyler olma becerileri de kazandırmaktadır

Öğretim programları açısından ise, güncel ve kendini yenileyen, yabancı dil,bilgisayar ve eğitim teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşmasını sağlamaktadır.

Tüm projelerinizin başarıya ulaşması dileğiyle…

Ülkü Gürsoy

Ülkü Gürsoy

Eğitim Danışmanı
Diğer Yazılar