Bu yazıyı paylaşın;


Başarı Öyküleri Güçlüklerin İçinde Gizlidir

Herkesin bildiği bir masal vardır. Alt tarafı bir kurbağa masalı diyebilirsiniz. Ben gerçekten severim ve zaman zaman anlatırım.İçinde bulunduğumuz kriz ortamında herkes olumsuz duygular içinde olduğundan, yaşamımızın her alanında bundan etkileniyoruz. Bu yüzden bu masalla başlamak istedim yazıma.

Süt güyümüne düşen iki kurbağa çaresizlik içinde korkuyla sağa sola yüzerken, birisi her şeyin bittiğini düşünmüş, sadece çığlıklar atıp yakınıyormuş. Öyle çığlıklar atmış öyle panik yaşamış ki, gücü bitmiş ve boğulup ölmüş. Öteki kurbağa da çok korkmuş; ama; bir yandan da sakin olmaya çalışıp çözüm arıyormuş.Bir çözüm bulabilmek ve kendini bırakmamak için öyle çok çabalamış ki, bir de ne görsün, sütün yüzeyi kaymak tutmuş. Kaymak tabakasının üzerine oturmuş ve güyümün boşaltılmasını beklemiş.

Kurbağa masalının gerçek yaşamda rastlanan biçimleri öyle çok ki. Bizi cesaretlendiren, yaşamı farklı algılamamızı sağlayan, yeniden çözüm arayışına girecek cesareti bulmamızı sağlayan kahramanlık öyküleri vardır. Öykülerin kahramanlarını kahraman yapan şey aslında, yaşadıkları sorunlara bakışları ve soruna karşı takındıkları tutumlarıdır. Herkes kadar korkarlar ve endişe ederler, herkes kadar yorulurlar, herkes kadar acı çekerler; fakat herkesten farklı davranırlar. Yaşadıkları probleme verdikleri tepki farklıdır. Gelecekte yaşananların kalitesini belirleyecek olan geliştirilen tepkinin ne olduğudur.

Ateşli bir hastalık sonucu, iki yaşına gelmeden kör, sağır ve dilsiz olan Helen Keller ve Perkins Görme Engelliler okulundan mezun olan 20 yaşındaki öğretmeni Anne Mansfield Sullivan’ın başarı öyküsü tüm dünyaya örnek olmuştur. Çabanın ve sabrın çaresizlikle nasıl başa çıkabildiğinin daha güzel bir örneği olamaz. Göremeyen, işitemeyen, konuşamayan bir kadının yaşamı için,böyle bir engeli olmayan sayısız insandan daha ileride, daha etkileyici çözümler bulması asla unutulmaması gereken kahramanlık öykülerinden biridir.

Ormanda yaptığı gezintiden dönen arkadaşına neler gördüğünü soran Helen Keller, “Hiç; her zamanki sıradan şeyler” cevabına çok şaşırır. Sanırım, görmek için gözlerin yetmediğini çok iyi anlamıştır. Helen Keller, yaşadığı sorunu, uzun yıllar görme engelli insanların problemlerinin çözümüne destek verebilmek için fırsata dönüştürmüş bir kadındır.

Yaşanan problemlerin beraberinde hangi fırsatları getirdiğini görebilmek için iyi araştırmacı olmak, ve vaz geçmemek gerekiyor.

Kaymak yapmayı başaran kurbağa olmak mümkün.

Sevgilerimle.

Gül Kırçıl

Gül Kırçıl

Gül Kırçıl

Eğitim Danışmanı