Keyifli Hobi Saatleri için Öneriler

Hobi çalışmalarında kaçınılması gereken noktaları bir önceki yazımızda sizlerle paylaşmıştık.
Bu sayfamızda da hobi saatlerinde keyifli vakit geçirmenizi ve zamanınızı en iyi şekilde değerlendirebilmenizi sağlayacak noktalara değineceğiz.

  • Planlayın

    Projeye başlamadan önce baştan sona kadar okuyun, ne zaman yapabileceğinize ve ne kadar zaman ayırmanız gerektiğine karar verin. Gerekli malzemelerin listesini çıkartın ve gerekiyorsa alışverişe çıkın. Çalışma alanınızı projenize uygun olarak düzenleyin. Gazete kağıdı ya da muşamba ile kaplanması gereken yerleri kaplayın, zarar görebilecek eşyaları toplayın.

  • Çocuğunuzu da dahil edin

    Yapacağınız proje seçiminden, ön hazırlığa, malzemelerin toplanmasından alışverişe, proje sonrası etrafın toparlanmasından, temizlik aşamasına kadar mümkün olan her aşamayı çocuğunuz ile birlikte yapın. Onun da fikirlerini söylemesine izin verin, alınması gereken bir karar var ise bunu ona da danışarak birlikte karar verin. Bu onunla geçireceğiniz vakti arttıracağı gibi, kendisine değer verildiğini hissetmesini sağlayacak ve sorumluluk taşımayı öğrenmesine yardımcı olacaktır.

  • Çalışmanız için rahat bir ortam hazırlayın

    Hobi çalışmalarınızı yapacağınız masa ve oturacağınız sandalyenin rahat olmasına özen gösterin. Mümkünse çocuğunuz ve kendiniz için iki farklı çalışma alanı hazırlayın, sandalye ve masa boylarının size uygun olduğuna emin olun. Çalışmanız sırasında ve sonrasında sırtınızın ve belinizin ağrımasını istemezsiniz… Gerekiyorsa çocuğunuzun sandalyesinin altına yastık koyarak masaya daha rahat erişmesini ve uygun boya gelmesini sağlayabilirsiniz.

  • Yeterli ışık sağlayın

    Bu genelde çok fazla dikkat edilmeyen ancak çok mnemli bir unsurdur. Yemek yemek için yeterli olan ışık, proje çalışmalarınızda minik boncukları ayırmak ve ince detayları görmek için yeterli olmayabilir. Gerekiyorsa ek masa lambası kullanın. Eğer çalışmanızı gündüz yapacaksanız, masanızı mümkün olduğunca gün ışığından yararlanacak şekilde konumlandırın.

  • Kullanacağınız malzemeleri tanıyın

    Hobi çalışmalarında kullanılan temel malzemeleri mümkün olduğunca tanımaya özen gösterin. Boya, kesici, makas, kağıt, yapıştırıcı vb. malzemelerin çeşitlerini araştırın, yeni çıkan ürünleri takip edin. Değişik kitap ve dergileri takip edin, kullanılan temel malzemeler hakkında bilgi sahibi olun. Bu yaratıcılığınızı arttıracak, hayal gücünüzü çalıştıracaktır.

  • El becerilerinizi geliştirin 

    Temel el becerilerinizi her fırsatta geliştirmeye özen gösterin. Örneğin bir kuş evi yapabilmek için, çivi ve çekici rahatlıkla kullanabiliyor, dikerek bir kalem kutusu yapabilmek için ise iğne – iplik kullanabilmeyi biliyor olmalısınız. Basit ev işlerini çivi çakma, duvara resim asma, düğme ya da sökük dikme vb. eşiniz, çocuğunuz ile birlikte yaparak pratik yapın. Bu şekilde el becerilerini geliştirmek hobi çalışmalarında olduğu kadar gerçek hayatta da çocuğunuza faydalı olacaktır.

  • Kısa ve kolay projeler ile başlayın 

    Çocuğunuzun ve sizin yeteneğine uygun zorlukta kısa bir proje ile başlayın. Deneyim kazandıkça yapacağınız projelerin zorluk derecesini de buna paralel olarak arttırabilirsiniz. Ancak özellikle birlikte yapacağınız ilk projelerin basit ve çok özel yetenek ve beceri gerektirecek projelerden seçmeyin. İlk projenizi tamamladıktan sonra yaşayacağınız heyecan büyük olacak ve yeni bir projeye başlamak için hevesiniz artacaktır. Ayrıca projenin tamamlanma süresi de kolaylığı kadar önemlidir. Kolay ancak tamamlanması çok uzun zaman alan bir projeye çocuğunuzun ilgisi çok çabuk kaybolacak ve hevesi geçecektir. Bu sebeple ilk projelerin hevesinizi kırmayacak, hayal kırıklığı yaşatmayacak düzeyde ve kısa, sonuca çabuk ulaşılan projelerden seçilmesi önemlidir.

  • Spontane eklemelere izin verin 

    Şimdiye kadar hep çalışmaların planlı olması ve önceden düşünülerek yapılması gerektiğini söyledik. Ancak bu daha çok hazırlık aşaması için geçerli. Hayal gücünü önceden planlamak ve kontrol etmek mümkün olmadığından her zaman çocuğunuza dilediği rengi boyayacağı, istediği düzeni kurabileceği ve dilerse değiştirebileceği, o anda içinden geçeni yansıtabileceği özgürlüğü tanıyın. Hatta bazı çalışmaları da daha önceden hiç bir şey planlamadan, sadece elinizde olan malzemeleri kullanarak yapabilirsiniz. Bırakın çocuğunuz o an içinden ne geliyorsa onu yapsın… Boyama, kağıt katlama, kesme yapıştırma… Bazen plansız aktiviteler de en az planlanarak yapılanlar kadar eğlenceli olabiliyor…

  • Gülümsemeyi unutmayın

    Bu aktivitelerin amacı çocuğunuz ile birlikte keyifli vakit geçirmeniz. Eğer birlikte gülmüyorsanız, eğlenmiyorsanız bu saatlerin amacına ulaşamadığını gösterir. Eğer keyfiniz kaçtıysa, bir şeye sinirlendiyseniz ya da aklınız başka bir şeye takıldığı için yüzünüz asıldıysa, aklınızı dağıtacak bir hikaye anlatın, espri yapın ya da neşenizi yerine getirecek bir şey bulamıyorsanız biraz ara verin, kendinize zaman tanıyın ve daha sonra tekrar devam edin.

  • Takdir ve teşekkür etmeyi unutmayın

    Proje sonucu nasıl olursa olsun, mutlaka ortaya çıkan sonuçtan duyduğunuz memnuniyeti göstermeyi ihmal etmeyin ve ona bu çalışmada size yardım ettiği için teşekkür etmeyi unutmayın.

Diğer Yazılar

Evde Yüz Boyama Partisi

Projelerinizde Renk Seçimi