Kutu Kaplumbağa

Kağıttan kaplumbağa şeklinde bir kutu yapmaya ne dersiniz? Bu şirin kutucukların içine şeker ya da küçük armağanlar koyabilir ya da masa süsü olarak kullanabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • Üzeri dokulu beyaz fon kartonu ya da resim kağıdı
  • Renkli kuru boyalar
  • Yapıştırıcı
  • Makas
  • Proje Şablonu – Proje şablonunu aşağıdaki butona tıklayarak bilgisayarınıza kaydedebilir ve/veya yazıcınızdan çıkış alarak kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapacağım ?

  1. Öncelikle proje şablonundan dokulu resim kağıdı üzerine çıkış alın. Daha farklı boyutlarda kutu hazırlamak için fotokopi ile ya da bilgisayarınızda büyültüp küçültebilirsiniz.
  2. Sonra kabuğunu hangi renkte boyamak istiyorsanız o renkte kuruboyayı alarak boyayın. Zemini düz boyadıktan sonra çizgilerin kenarlarını daha koyu bir renkte boyayabilirsiniz.
  3. Daha sonra açık kahverengi kuruboya ile, baş ve ayakları, sonra da koyu kahverengi ile üzerindeki benekleri boyayın.
  4. Boyama işlemi tamamlandıktan sonra önce makas ya da falçata kullanarak gövdeyi kenarlarından kesip çıkartın. Arka ortada kalan üçgen kısmı kesmeden bırakın. Sonra baş ve ayakları kesin.
  5. Arka orta kısımda bulunan üçgen kısmın bir kenarını kesin. Üçgenin üzerine yapıştırıcı sürerek boyalı kısmı beyazlığı tamamen örtecek şekilde kaydırarak yapıştırın.
  6. Alt parçayı dilerseniz tamamen (tek yüz ya da iki taraflı) ya da örneğimizde olduğu gibi yalnızca kenarlardan görünecek kısımları boyadıktan sonra kenar çizgilerinden kesin.
  7. Taban çizgileri ve hemen onun üzerinde görünen çizgilerden içe doğru kıvırın. İnce kısımlarda görülen kulakcıkları ise dışa doğru kıvırın.
  8. Kıvırma işlemi tamamlandıktan sonra ince uzun, kulakları dışa dönük dört parçanın tabana değen kısmına tutkal sürerek üst üste yapıştırın. Dört parçayı da bu şekilde yapıştırdıktan sonra kenarlarda kalan kapakcıkların alt kısmına tutkal sürerek büyük parçaları bunların üzerine getirip yapıştırın.
  9. Açıkta kalan geniş parçaların altlarına tutkal sürün ve içe doğru yapıştırarak kutunun alt kısmını tamamlayın.
  10. Başın boyun kısmına gelen bölümünü, aşağı yukarı 1/2 cm’den arkaya doğru kıvırın. Aynı işlemi bacaklara da yaptıktan sonra başı, kutunun geniş kısmına resimde görüldüğü gibi yapıştırın. Yapıştırıcı kuruduktan sonra başı yukarı doğru kaldırarak kıvrılan ve beyaz kalan kısmı boyayın. Ayakları da yine içe kıvırın, aynı şekilde kısa kenarların üzerine yapıştırın, alt kısımlarını boyayın.
  11. Küçük parçayı ortadan ikiye katlayarak bir yüzüne yapıştırıcı sürün, bir yarıyı kutunun geniş kenarına, diğer yüzünü de kaplumbağanın, daha önce boyamış olduğunuz kabuk kısmının alt tarafına yapıştırın. Kaplumbağanın kabuk kısmını, kutunun kapağını yapıştırırken, yapıştırıcıyı sürdükten sonra alt kısma hizalayarak yerine oturtun. Kabuğun alt kısmı bombeli olduğu
    için yapışmasını sağlamak için parmağınızla bastırarak bir süre tutun.
  12. Yapıştırıcı kuruduktan sonra kaplumbağa kutunuz tamamlanmış olacaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, biz örneğimizde kutunun içini beyaz bıraktık. Siz de bu şekilde yapabilirsiniz. İçine herhangi bir şey koymak istediğinizoe pelür, krepon kağıdı yerleştirebilirsiniz. Ya da içini de alt taraf tamamlandıktan sonra sulu ya da akrilik boya ile boyayabilirsiniz. Kaplumbağayı kutu olarak kullanmak istemezseniz, diğer kenarı da bir parça keserek yapıştırabilirsiniz.

Öğretmen Notları

Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz. İşte size birkaç örnek;

kaplumbgacizgiBu projemizi kaplumbağalar hakkında bilgi verirken kullanabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşı büyükse internetten ve kitaplardan kaplumbağalar hakkında bilgi toplamasını isteyin, araştırmayı kendi yapmasını isteyin. Yaşı biraz daha küçük olanlarla araştırmayı birlikte yapın.

Basit, kısa ve ilgi çekici bilgileri not edin, birlikte tartışın. İşte size örnek olabilecek kısa bir not örneği ;

“Dünya üzerinde iki yüzden fazla kaplumbağa türü bulunduğunu biliyormuydunuz? Kaplumbağalar karada, göl kenarlarında ya da denizde yaşayan ağır yürüyüşlü, sert kabuklu, dört ayaklı sürüngen hayvanlardır. Açlığa dayanıklıdırlar ve 100-200 yıl gibi çok uzun ömürlüdürler. Havalar soğumaya başlayınca kendilerine kuru ve güneşli bir yer bularak bir delik açarlar ve kış uykusuna dalarlar. Doğada böcek , solucan, üzüm, karpuz, domates, kıvırcık ve sarı çiçekli bitkileri yiyerek beslenirler.”

Proje Hakkında
Yaş Grubu10 yaş ve üzeri
Zorluk DerecesiZor
Süre60 dk.

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?