Kağıt Mozaik

Dergilerin geçmiş sayılarını kullanarak hazırlayacağınız bu pano gerçek mozaik kadar güzel. Hazırlaması da çok kolay ve zevkli. Tek yapmanız gereken yapacağınız resime uygun dergi sayfaları bulmak ve kesip, yapıştırmak.


Gerekli Malzemeler

  • Eski dergi-magazin sayfaları
  • Resim kağıdı (22 x 26 cm)
  • Renkli fon kartonu (25 x 35 cm)
  • Yapıştırıcı
  • Makas
  • Duvara Asmak için ip ya da hamur yapıştırıcı

Nasıl Yapacağım ?

  1. Kullanacağınız resim kağıdı büyükse, aşağı yukarı 22 x 26 cm ölçülerinde kesin. Üzerine kurşun kalemle istediğiniz bir görüntüyü çizin. Biz örneğimizde bir deniz kenarı manzarası hayal ettik, onu çizdik. Siz de benzeri ya da farklı bir konu seçebilirsiniz. Konu seçerken olabildiğince basit olmasına dikkat edin. Çok fazla ve küçük ayrıntılar mozaik çalışması için uygun olmayabilir.
  2. Sonra evde bulunan okunmuş dergilerden seçtiğiniz konunun renklerine uygun sayfalar bularak bunları yırtıp alın. Biz deniz manzaramız için mavi, yeşilimsi mavi, pembe ve açık kahverengi tonları olan sayfalardan seçtik. Seçtiğiniz sayfaların üzerindeki renkli kısımları aşağı yukarı 0.8 mm ya da en fazla 1 cm genişliğinde şeritler kesin, sonra bunları tekrar 0.8 mm ya da 1 cm’den keserek küçük kareler haline getirin.
  3. Kestiğiniz parçaların arkasına yapıştırıcı sürün ve kenar kısımlardan başlayarak resminizin üzerine yapıştırmaya başlayın. Eğer parçalar küçük gelirse ve yapıştırmakta zorlanırsanız yapıştırıcıyı resim kağıdının üzerine sürerek kağıdı onun üzerine yapıştırmayı deneyebilirsiniz.
  4. Çizdiğiniz görüntüde, örneğimizde görülen güneş gibi, ayrıtılar varsa, çok fazla ilerlemeden önce bunları yapın. Güneş için sarı kısımlardan bir yuvarlak keserek yerine yapıştırın. Sonra güneş ışınları için ince uzun dörtgenler yapıştırın. Sonra araları doldurmaya başlayın.
  5. Araları doldururken önce küçük kareleri yapıştırın, sonra aralarda kalan boşlukları gereken şekillerde renkli kağıtlarla doldurun.
  6. Kağıtları yapıştırırken kenarlarda, genel kural olarak çizdiğiniz kurşun kalem çizgilere uymalısınız. Ancak, yapıştırırken değişik nedenlerle bu olmayabilir. Karelerin kenarlarının girintili çıkıntılı olması görüntüye zarar vermez, hatta daha da güzel olur.
  7. Görüntüyü tamamen kapladıktan sonra bir ağırlığın altına koyarak yapışkanın iyice kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra kenarlarından, girinti ve çıkıntılara dikkat ederek kesin.
  8. Görüntüye uygun renkte bir fon kağıdı seçerek mozaik resminizi üzerine yapıştırın. Panoyu duvara asmak isterseniz küçük bir ip parçasını arkasına yapıştırabilir ya da hamur yapıştırıcı kullanabilirsiniz.

Öğretmen Notları

Bu projeyi çocuklarınız ile yaparken eğitici bilgiler de vererek faaliyetinize eğlenirken öğreten değerler katabilirsiniz.

İşte size birkaç örnek;

  • Kareleri Sayın ! Kağıtlardan keserek hazırladığınız kareleri sayın, renklerine göre ayırın, yapıştırırken sayın…
  • Soru Sorun ! Resim tamamlandıktan sonra hangi renkten kaç kare var sayabilir misiniz ? Evin çatısında kaç kare var?, Camı kaç kare oluşturuyor ?
  • Resmi Farklı Şekillerle de deneyin ! Kare dışında dikdörtgen, üçgen şekilleri de kesin. Şekilleri keserken ve yapıştırırken ne olduklarını söyleyin, üçgen, kare, dikdörtgen vb. kestiğiniz tüm farklı şekilleri gruplayın, sonra isimlerini kullanarak projeyi yapın. Resmi tam kaplayabilmek için bazı şekillerin üçgen, bazılarının dikdörtgen kesilmesi gerekebilir, hangi köşeye üçgen şekil gelebilir ?

Kağıt Mozaik

Mozaik çalışması çok eğlenceli bir faaliyet çalışması olacaktır. Farklı resim çalışmalarında da uygulama yapabilirsiniz.

Dilerseniz önce yüzeyi suluboya ile boyayarak zemin verebilir ve projenizi farklılaştırabilirsiniz.

Proje Hakkında
Yaş Grubu7 yaş ve üzeri
Zorluk DerecesiOrta
Süre60 dk.

Bu Projeler de Hoşunuza Gidebilir ?